Jdi na obsah Jdi na menu
 


Asalé Re Ammut

Asalka se narodila 29.srpna 2006 v Říčanech u Prahy v chov.stanici Ammut a její chovatel je Vladimír Karbusický. Asalky rodiče jsou: otec - Siphra's Angel (import Finsko) a matka Afra Datyňské Vrchy. Asalka se narodila jako jediná holčička mezi dalšími 5-ti bráchy (Adad Anu, Asar An, Adroa Apap, Aken Asis a Arsu Anbaj - všichni Ammut).


Asalku jsme měli zamluvenou ještě než se narodila a byla plánovaný přírůstek do naší rodiny, jako společnice našeho prvního faraona Bahira (Bahir al Ghazal Farafra). Když bylo štěňátkům pár dní a právě se jim otevřela očka - přijeli jsme se na ně podívat. Byli úžasní a Asalka nás okouzlila již při této návštěvě. Ještě jednou jsme měli možnost štěňátka navštívit, ale to už byli pořádní faraoni. Dne 28.října jsme si jeli už definitivně pro Asalku a odvezli jsme si jí domů. Bahir jí doma vše ukázal - zahradu, hračky, pelíšek...a Asalka neměla čas na smutnění po rodičích a sourozencích. Bahir jí dělal společnost na každém kroku a byl její "velký brácha", který ji musí hlídat a opatrovat.

Asalka byla odmalička hodně statečná a učenlivá. Již po pár dnech doma si uměla sednout a lehnout - povely odkoukala od Bahira. Takže nám odpadly starosti s učením těchto povelů. Asalé má pravou povahu faraona - dlouho jí trvá, než si někoho připustí k tělu a nejradši je při seznamovaní s novými lidmi v pozadí a nechává Bahira v popředí. S rostoucím věkem začala být docela plachá a bojácná. Nejvíce se bojí mohutných pánů, kteří si jí chtějí pohladit. Ale zřejmě je to v povaze fenky, která musí dávat ve volné přírodě pozor na štěňátka. Na rozdíl od lidí má Asalka docela ráda ostatní psy, hlavě ty menší, se kterýma se chce kamarádit. Větších psů se trochu bojí, takže se vždycky tulí k nám.

S Asalkou jsme také začali výstavní "kariéru". Když byla ještě malá, tak jí výstavy bavili a nebyl problém s předvedením jak v pohybu tak v postoji. Jenže postupem času - právě její bojácností z pánů - začalo být vystavování problematické. V postoji se předvede pěkně, ale když má běžet, tak je to v kruhu jak s kamzíkem nebo oslíkem - buď skáče do všech stran a chce z kruhu ven, nebo se naopak sekne a není možné s ní hnout. Ale od výstav nás to neodradilo a ve své první výstavní sezóně Asalka dosáhla na titul Český junior šampión. Také jsme byli na speciální výstavě faraonských psů, kde Asalé získala titul Jugend-Jahressieger 2007 (roční vítěz mladých). Několikrát jsme byli v boji o nejhezčí mladou fenu výstavy, ale nikdy se nám nepodařilo dosáhnout na stupě vítězů - 1x jsme byli vybráni do užšího výběru, a skončili jsme na 4-11 místě, což je také velice pěkný výsledek. Klub faraonských psů vyhlašuje soutěž "O klubový výstavní putovní pohár", kde se Asalé umístila na 3.místě mezi fenami - rok 2007. Jak budeme pokračovat s výstavami? Těžko říct, výstavám by jsme se chtěli také trochu věnovat, takže zřejmě jich ještě několik absolvujeme. Možná Asalka dospěje a vystavování se jí začne líbit.

Asalka miluje pohyb. Celé hodiny vydrží po zahradě poskakovat a běhat. Honí listí, ptáčky, myšky, sáčky... prostě vše co se hýbe a nejradši běhá s Bahirem takový domácí coursing. Celá rodina vždy nehybně stojí a čeká až se naši ušáci vydovádějí a hlavně, že se u toho nepřizabijí. Z radosti z pohybu plánujeme s Asalkou také dostihy a coursingy. Na coursingu už si párkrát zaběhla a moc se jí to líbilo. Na dostihové dráze běžela pouze dvakrát a to jen rovinku, takže nevíme, jestli jí to bude bavit nebo ne. Ale ještě má na běhání čas a na jaře 2008 by jsme chtěli také splnit s Asalkou licenční běhy, aby mohla oficiálně závodit. Aktualizace: Coursingová licence se nám již podařila splnit, tak ještě bude pokus o licenci dostihovou, ale to až se rozjede letošní dostihová sezóna (2008).

Prozatím je Asalka mladá temperamentí fenka, která si uzpůsobuje zahradu ke své libosti, takže se marně snažíme chránit záhonky před hrabajícím faraonem. Vždy si najde nějakou cestičku, jak se na záhon dostat. A když ne na záhon, tak alespoň doluje tunel pod ovocné stromky. Nicméně jsme tolerantní (ono nám také nic jiného nezbývá), takže zahradu máme uzpůsobenou psům a trpělivě chodíme a zahazujeme zahradní tunely! Jinak je Asalka také velice hodná, čistotná a občas poslušná. Ráda se k nám přitulí na klín nebo do postele a spokojeně spinká. Na rozdíl od Bahira není moc upovídaná a skoro vůbec neštěká a ani s námi "nehovoří". Když je venku škaredě, tak vydrží celý den pospávat. Nemá ráda déšť a ani pláštěnky nemiluje, takže raději leží za deště doma na gauči. Již odmalička s námi chodí na turistické výlety s Bahirem a s kamarády vipety Cyrilem a Míťou. Také se přátelí s naší kočičkou a občas vedle sebe spí na gauči. Akorát nechápe, proč si s ní Mourínka nechce hrát a honit se. Ale obě jsou velké kamarádky. Ráda cestuje autem. Když jedeme na nákup a vytáhneme auto, tak už se hrne do auta, abychom jí náhodou nenechali doma. Také způsobně jezdí i v cizích autech a nedělá jí jízda žádný problém. Již také vyzkoušela přepravu tramvají a metrem, do kterého musela zvládnout jízdu na eskalátorch. Také absolvovala plavbu parníkem! Vše snášela velice statečně a vlastně i bez problémů.

Asalé má pevné zdraví. Sice má každou chvilku nějaký škrábanec, protože pořád někde prolézá nebo skáče, ale neměla žádný větší úraz, za což jsme rádi a doufáme, že jí to vydrží ještě dlouho. 


Pokračování zase možná někdy příště. Je to také náš miláček a s Bahirem tvoří nerozlučnou dvojici. Už si bez nich nedovedeme představit svůj život.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Asalé Re Ammut