Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing + dostihy 2013 - tréninky

Mikulášský coursing 8.12.2013
Svitavy

Autor foto: V.Hovorková - dexendy.rajce.netÚplně posledním letošním běháním je coursing s RR Sportem ve Svitavách. Jsou to klubové závody a já hlásím Bahču a Gebču, zde se běhá ovál a ještě k tomu v zimě, což Asalka běhat nechce. Akorát na tento víkend je pěkně nachumeleno, jedu sama s ušákama. Prvních 15 km cesty je v pohodě - rozsoleno, horší je to z Nového Města do Jimramova, kde se nesolí a jelo se tedy po uježděném sněhu a to bez posypu. Je to zde samá zatáčka a samý kopeček. Takže několikrát už mě napadlo, že to otáčím a jedu domů, protože se jelo fakt blbě. Naštěstí toto po 15 km končí a od Jimramova se zase solí a navíc sněhu ubívá, nakonec není žádný. Na místo přijíždíme tedy v pořádku. Je i docela teplo, takže koukáme, jak se staví dráha a pak už se může začít. Jako první běží Bahča ... ale dává rovinku a pak zkoumá kladky a lanko. No takže jdu do zatáčky jako "lákadlo" a podpora pro Bahču. To se daří a za mého pokřikování Bahča běží. Gebča obíhá bez problémů a i s hezkým časem, horší je odchyt, tak aby se unavila obíhá s návnadou ještě jedno kolo a pak ji po chvilce chytám. Mezi běhy si dávám párek a pak už se jde na kolo druhé. Jdu hned do zatáčky, abychom nezdržovali s neběhavcem. Bahča trochu váhá, ale ovál obíhá a je v cíli. Tentokrát za zatáčkou váhá i Gebča a zpomaluje, poté ale zase přidá a je úspěšně v cíli. Opět se nechtěla nechat chytit, tak jsem se za ní hezky proběhla, Gebča se vyřádila a pak spokojeně čekala, až si pro ní přijdu. Vše jde rychle a tak je brzy vyhlášení. Gebča je díky svému váhání na místě 4. a Bahča na místě 3. v kategorii příchozích nad 40 cm. Gratulujeme vítězům a jedeme domů, dokud je trochu světla. Cesta je o něco lepší, sníh začal tát, ale je z něj naopak klouzavá břečka, tak občas v zatáčkách trochu ujíždíme, ale hurá, jsme v Novém Městě a odsud už je to sice po tmě, ale pohodička. Děkujeme organizátorům za akci, sponzorům za ceny a všem co mi pomáhali s pouštěním pesanů za pomoc. Příští rok na viděnou!

Fotogalerie ZDE - autor foto Vlaďka Hovorková - www.dexendy.rajce.net

* * * * * * * * * *

Předmikulášský trénink 30.11.2013
Chlumec nad Cidlinou

1460236_10200893575772725_1276196551_n.jpgJeden z posledních letošních tréninků se koná opět v Chlumci. Jedu opět "pracovně" a beru s sebou jen Bahču, protože Gebča hárá a Asalka tomu běhání moc nedává. Do Chlumce přijíždíme ráno, abychom nachystali dráhu pro účastníky tréninku. To už máme zmáknuté, takže nám to jde docela rychle. Pak instalace navijáku a je hotovo, můžeme začít. Testujeme motorový naviják a bohužel nás zlobí lanko, takže nabíráme počáteční skluz. Trochu nám do toho i zapršelo, ale než jsme postavili altán, tak bylo po dešti. Počasí pak už bylo ok a na to, že je poslední listopadový den, tak bylo vlastně krásně. Všechny běhy se stihly odběhat, takže všichni pesani si zařádili. Bahča běžel obě kola s Dafinkou - dle věku důchodcovské běhy, ale někteří mlaďoši by se od nich mohli učit ... a ty zákusy! Oba nechají ležet návnadu a jdou se od srdce poprat. Ani jeden se nevzdává a už to vypilovali, takže od návnady popoběhnou, aby jsme je nemohli hned odchytit. Po odchytu jsou to ale zase staří kámoši. Po úklidu dráhy, který je již po tmě jdeme konečně na jídlo, probereme vše podstatné a pak už míříme domů.

Fotogalerie ZDE  

* * * * * * * * * *

Trénink 28.9.2013
Kolín

img_5539.jpgLetos poprvé vyjíždíme na dráhu do Kolína za účelem běhání. Beru všechny tři ušáky a jdeme na věc. V Kolíně se nás sešlo víc a tak můžu pustit všechny ušáky spolu a uvidíme jak to dopadne. Boxy se otvírají a všichni vybíhají, Gebča jde do vedení, za ní Asalé a třetí Bahča, který váhá, zda poběží. Asalé skáče do středu dráhy, Gebča stále běží a běží kupodivu i Bahir. V zadní zatáčce Gebča zastavuje a skáče taky střed. Jediný Bahir ovál obíhá a dobíhá do cíle. V písku je odchycen a holky loví uprostřed dráhy myšky. Pak běží k nám, tady si to ale rozmyslely a obíhají ještě jeden ovál - Asalka středem a Gebča kupodivu po dráze (tak by mohla běhat při návnadě, ale to je asi lepší středem a bez návnady je to lepší takto). Do druhého kola jdou opět všichni. Bahir zastavuje hned po výběhu z boxů, Asalka skáče hned střed a Gebča běží po ovále, u velkých boxů si to ale rozmýšlí a také skáče střed a s Asalkou valí kolem zábradlí do cíle. No třeba ten ovál někdy Gebča oběhne. Celý den trávíme s přáteli a odjíždíme tak nějak již tradičně - jako poslední. Děkuji všem za asistenci s pesanama.

Fotogalerie (autor foto Eliška Matušková - NWC) - ZDE 

* * * * * * * * * *

Klubový trénink KFP + NWC 25.5.2013
Chlumec nad Cidlinou

img_6360.jpgKlub faraonských psů zastřešil nově vznilý NorthWind Club a v rámci toho vznikla spolupráce na pořádání coursingových závodů a tréninků. Na tyto akce jezdím jako obsluha navijáku a první takovouto společnou akcí bylo tahání pro KCHCHADP 21.4.2013 v Chlumci nad Cidlinou pro plemena vipet a greyhound. Na této akci jsem byla bez psů, tak tomu nevěnuji samostatný článek jenom zmínka zde. Dalším běháním v rámci spolupráce obou klubů byl Klubový závod Klubu chovatelů naháčů (KCHN), na který navazoval klubový trénink a trénink+licence všech ostatních plemen. Vzala jsem s sebou na výlet Bahču, který běžel hned jako zkouška navijáku a v průběhu dne ještě 2x. Běhalo se na malé louce, takže trať byla krátká a Bahča by si ji dal ještě vícekrát, ale všeho s mírou! U navijáku jsme se střídaly s Jitkou, později na trénincích si obsluhu vyzkoušel i Vašek. Počasí bylo na běhání akorátní, až ke konci spadlo pár kapek a  to bylo určitě pro štěstí svatebčanům, kteří zde měli hostinu. Ale to už jsme jen sbalili věci, sklidili vybavení a šli schůzovat. Domluvili jsme další běhání opět zde v Chlumci za 14 dní. Takže týme děkuji za spolupráci a příště naviděnou!

Fotky z akcí (jak závod KCHN, tak tréninky) na rajčeti NWC.

* * * * * * * * * *

Valentýnský coursing 9.2.2013
Polnička

img_3351---vladka-hovorkova---dexendy.rajce.net.jpgOpět míříme na coursing do nedaleké Polničky. Počasí zlobí a tak to vypadá na běhání na blátě, těsně před závodem se vše mění a Vysočina je zasněžená a předpověď počasí straší s ledovkou. Nakonec ledovka dorazila a tak se na sněhu vytvořila i mírná krusta. S RR Sportem se běhá dle kategorií a my jsme společně s vipety v kategorii chrti. Ledová krusta je ovšem pro vipety strašákem a tak hromadně závod vzdávají a zůstali jsme tedy pouze my - Bahir a Gebča. Asalka je tentokrát doma v teploučku a čeká na nás v peřinách.
První z našich běží Bahča, v půlce se zastavuje návnada a tak si náš klučina užívá pořádného zákusu než k němu dorazím. Jde hned na pokus č. 2, v zatáčce je nejistý a čeká opět nějaký zádrhel, ale ten se nekoná a Bahča je v cíli. Gebča jde na start opět s mohutným randálem - štěkotem. Bez potíží obíhá místní ovál i se nechává odchytit, takže šup na procházku a honem do zahřátého auta. Druhé kolo Bahča fláká a ne a ne se dostat za půlku oválu, ten zajíc tady prostě v prvním běhu zastavil a tak si na něj počkám i teď. Takže ho zkoušíme lákat jak jen to jde, běžím i já, ale nepomáhá to. Takže jde do běhu s Gebčou ... Gebča nechvává Bahču před sebou, pak ho přeskakuje a skáče přímo do sítě, která zde byla již několikrát dnes překonána. Gebča se do ní zamotá a pak se překulí do středu oválu a dobíhá takto do cíle. Bahča ovšem opět čeká v půlce na zajíce. Takže nic. Bahča jde do auta a Gebča jde během chvilky na běh třetí, který bez potíží obíhá a je tedy v cíli.
Vyhlášení výsledků je za chrty tedy jasné - Gebča místo první a Bahir místo druhé. Dostáváme medaile a drobnosti od pořadatelů. Děkujeme! A teď hop do auta a za 10 minut jsme doma v teploučku.

Fotogalerie (autor uveden na rajčeti): ZDE