Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing 2006

* * * * *

Lipí u Č.Budějovic 29.7.2006  - CACIL coursing

BahirBahir se zúčastnil svého prvního závodu v coursingu. Byli jsme na něj zvědaví, protože coursing běžel pouze před rokem v rámci Pharaoh Fest Open 2005, kde byl ještě mladý a běžel jen trénink.

V Lipí se sešlo 7 faraonů. Protože se coursing běhá ve dvojici, tak lichý počet faraonů na startu vyřešlili organizátoři pro nás nejdříve záhadným způsobem. Bahir byl "lichý závodník", tak si na svůj start počkal až na samý začátek druhého kola, kde běžel se soupeřem, který v prvním kole získal nejmenší počet bodů. Druhé kolo už absolvoval s ostatními druhými běhy faraonů. Na coursingu byla taky Bahirova kamarádka "Dulča" (Portugalsý podengo malý - hladkosrstký).

Bahir při svém prvním kole bohužel ulil start (když se rozjela návnada, nebyl k udržení a tátovi se vysmekl z ruky a odstartoval dřív, než dal startér pokyn), za který dostal penalizaci, která ho stála potřebné body. Jeho soupeř Shram nebyl vypuštěn. Ale běh to byl pěkný a měli jsme z něj radost.

Druhé kolo měl za soupeře Rama (Cathoula), kterého se na startu zalekl a narozdíl od prvího kola odstartoval později. Ztratil kůži z dohledu, ale to ho neodradilo a hledal ji. Když ji uviděl, tak se za ní opět vydal, ale zas se mu ztratila za kopcem. To si nenechal líbit a poskakoval po dráze (svým poskakovaním jak "kamzík" pobavil opět celé publikum, vč. organizátorů a rozhodčích) a kůži stále hledal  a snažil se jí nadběhnout - což se mu podařilo a v cíli udělal krásný zákus. Ale opět ho to stálo nějaké body, protože nenásledoval kůži.

Měli jsme z něj všichni radost i přes fakt, že se umístil poslední ze ztrátou několika bodů. Kdyby se udělovala cena za největšího baviče, určitě by byl Bahir první. I přes to, že stupně vítězů byli pouze do šestého místa musíme poděkovat organizátorům, že na vyhlášení pozvali i Bahira na 7. místě.

Výsledky:

Jméno psa

1.kolo

2.kolo

Celkem

Pořadí

Bahir al Ghazal Farafra

156

155

311

7

Badiyah-Shram from Philaia

171

173

344

6

Cathoula from Philaia

175

178

353

5

Caatinga from Philaia

179

184

363

4

Ch´Althaia al Ashra Eben Dag

183

182

365

3

Siphra´s Angel

187

180

367

2

Daphne Spirit of Millenium

183

187

370

1

 

 

* * * * *

Louny 5.8.2006 - Bodovací coursing

Bahir a Ashra (ta vylézá z auta)BahirDnes jsem se zúčastil svého druhého závodu - coursingu. Coursing se konal v Lounech, což mám hodně daleko a tak jsem musel brzo ráno vstávat a jet s rodinkou na "výlet". Cestou jsme brali kamarádky Ashru se svoji paničkou Milenou. Je to poprvé co jsem v autě měl společnost faraonské dámy. Ale vše probíhalo jak má a dorazili jsme do cíle včas a v pořádku.

Daphne, Bahir, Ashra, NardíkSešli jsme se zde 4 faraoni (Bahir, Amenardis, Daphne a Ashra). Docela dlouho jsme si museli počkat na svůj první běh, protože coursing začínal tréninkama a tak na závod došlo až po odběhnutí těchno tréninků.

První kolo jsem běžel s Nardíkem, který měl před sebou svůj první coursingový běh (stejně jako já minulý víkend - běžel coursing jen v rámci Pharaoh Festu před rokem a to pouze tréninkově). Ashra běžela s Daphne. Všichni jsme to zvládli! Když jsme se dozvěděli výsledky měli ze mě "naši" radost, protože jsem se s Daphne dělil o první místo, těsně nás následovala se ztrátou jednoho bodu Ashra a opět s 1-bodovou ztrátou Nardík. Takže nic nebylo rozhodnuto a rozhodující byl tedy druhý běh.

BahirJelikož jsme se s Dapne dělili po prvním kole o první místo, tak jsme se v druhém kole utkali. Byl to opět pěkný souboj. A druhý boj byl Nardík s Ashrou. Opět všichni doběhli šťastně a nezranění do cíle. Netrpělivě jsme čekali na výsledky.

Bahir, v pozadí Nardík a AshraVyhlášení výsledků bylo rozděleno na psy a fenky, takže jsem mohl být nejhůř druhý!!! A výsledek byl ještě lepší - porazil jsem jedním bodem Nardíka. Stejně tak - o jeden bod - vyhrála Daphne a Ashra se umístila na druhém místě.

Bahir

 

Výsledky:

Jméno

1.běh

2.běh

Celkem

Pořadí

Bahir al Ghazal Farafra

91

94

185

1

Amenardis Farafra

89

95

184

2

Daphne Spirit of Millenium

91

94

185

1

Ch´Althaia al Ashra Eben Dag

90

94

184

2

 

 

 

* * * * *

Přívrat 27.8.2006 - Pohár města Litomyšle

BahirPohár města Litomyšle se konal v malebné vesničce Přívrat vzdálené asi 10 km od Litomyšle. Běhalo se na dvou dráhách, které byly rozděleny na velká a malá plemena. Tím pádem na nás přišla řada v prvním kole docela brzy.

Bahirek se v 1. kole předvedl v celé parádě a byl za to také patřičně bodově ohodnocen - 93 bodů (max. 100). Ještě dlouhou dobu se dělil s jedním chrtem o celkové první místo (celkem startovalo cca 60 psů), ale na konci prvních běhů nastoupili ještě lepší jedinci. Ale i přesto byl Bahča po prvním kole celkově 4!!! Což pro nás bylo velké překvapení, které jsme nečekali - přeci jen to byl teprve Bahirův třetí coursing.

Na druhé kolo jsme si museli docela dloho počkat. V poledne byla plánovaná polední přestávka. Hned po přestávce se začal běhat Saluki pohár a po Salukách již druhé kolo. Bohužel na velké trati se nepodařilo rozhýbat naviják, tak ho pořadatelé museli opravit. Což se jim také pak povedlo.

Druhé kolo Bahir opět zvládl nádherně. Dráha se nám zdála ještě těžší než v prvním kole a také se to podepsalo na Bahirově kontu. Sice s nadšením chytil zajíce chvíli po startu, ale při posledním úseku nestihl reagovat na časté a prudké změny směru zajíce, ale i tak celou trať zvládl úspěšně. Tentokrát obdržel 90 bodů.

Při vyhlášení výsledků dostal Bahir plno cen za 1. místo ve svém plemeni a také body z bodovacího coursingu. Celkově by se bodově umístil na krásném 7 místě!

 

Celkové výsledky všech plemen najdete zde.

* * * * *

Hluboká nad Vltavou 17.9.2006 - Mistrovství Čech

BahirCoursing se konal v krásném prostředí u Zoologické zahrady Ohrada a Loceckého zámečku v Hluboké nad Vltavou. U ZOO je krásný Munický rybník, od kterého je výhled na zámek Hluboká.

Bahir byl opět na startu z faraonů sám. Z klubu faraonských psů se ještě zúčastnili Ibizský podengo (Adelphia Anup's Way) a portugalský podengo - naše známá kamarádka Dulča. Na louce byla poněkud vyšší tráva, ale pořadatelé ji nakonec místy posekli. Dráha byla krásně sestavena a Bahirovi vyhovovala.

První kolo Bahir zvládl s ohodnocením 88 bodů a to mu stačilo na celkové 2-3 místo (cca 50 psů). Adelphia byla první (90 b) a Dulča nás těsně následovala (87 b).

Na druhé kolo byl Bahir ještě víc nažhavený a také za krásný běh dostal 90 b. Opět mu celkový součet obou kol stačil na celkové 2-3 místo. Na prvním místě se udržela Adelphia. Dulča jen těstě zaostala. Bohužel se tentokrát ti nejlepší nevyhlašovali. Ale všichni tři jsme si odnesli krásný pohár a pár granulek pro ušáčky.

Adélka, Dulča, Bahča

O prohlídce ZOO, Loveckého zámečku a zámku Hluboká se dozvíte v Článku Hluboká nad Vltavou 17.9.2006.

* * * * *

Radslavice 23.9.2006 - Mistrovství Moravy a Slezska

BahirV Radslavicích u Přerova jsme ještě nebyli, tak jsme se rozhodli, že to změníme a vyrazili jsme na coursing. Dráha je v jezdeckém areálu, kde jsou umístěny umělé překážky. Závodiště se nám moc líbilo, zázemí bylo super a organizace ještě lepší.

V prvním kole Bahir v jedné zatáčce trochu zaváhal a neodhadl změnu směru zajíce a tak si dráhu prodloužil. Ale i přesto jeho bodové ohodnocení bylo vysoké.

Druhé kolo Bahir absolvoval společně s Maďarským chrtem Vágtázo Cirkuszem. Měli jsme z toho obavu, protože Bahir se s ním zrovna nemá nejradši. Ale nakonec jsme byli rádi, že společně běželi. Bahir si natrénoval běh ve dvojici. Hned na startu vyrazil Bahča jako první. Když zjistil, že neběží sám, tak zpomalil a Cirkusz ho předběhl. Ale Bahir neváhal - hned se zase pustil do souboje a do cíle doběhl jako první. Cirkusz ho u zajíce setrvačností srazil, ale Bahir se nedal a svoji kořist si hájil.

Vyhlášení výsledků bylo u nás celkem jasné. Bahir byl z faraonů sám, tak získal první místo a stal se Mistrem Moravy a Slezska. Obdržel krásný pohár, medali a spoustu dalších cen (granulky a něco pro páníčky).

Při celkovém vyhlášení výsledků jsme byli zvědaví jak to vše dopadne. Vyhlašovali se 3 nejlepší z chrtích a nechrtích plemen. Bahir měl velkou šanci na jedno z nich. Bohužel od 3.místa ho dělil jeden jediný bod! Takže Bahir se umístil na celkovém 4.místě, které samozřejmě nebylo vyhlášeno.

Coursing v Radslavicích se nám líbil snad ze všech (na kterých jsme byli) zatím nejvíc, takže příští rok tam určitě zavítáme.

Děkujeme organizátorům za pěkně strávený den!

 

* * * * *

Rychety 7.10.2006 - Mistrovství České republiky

Adélka a BahirPři Mistrovství ČR se Bahir mohl konečně utkat s druhým faraonem. Z původních 4 nahlášených přijeli jen Bahir a Daphne. Také jsme se opět viděli s Ibizankou Adélkou.

Faraoni šli na řadu jako jedni z prvních, takže jsme ani nemuseli dlouho čekat na start. Ještě než Bahir s Daphne běželi, sledoval Bahir předchozí běh. Bahir ukázal, že není žádný gentleman a nechal Daphne běžet celou dráhu samotnou, zatímco sám si doběhl na místo nedaleko cíle (které si před tím vykoukal a věděl, že zajíc tudy poběží) a jen tak poočku sledoval, kdy za ním ten zajíc dorazí. Volné chvilky si vyplnil chytáním kladky a lanka. Když se k němu zajíc s Daphne přiblížili, tak se zapojil do lovu a zajíce v cíli chytil. Jen tak tak postoupil do druhého kola.

V druhém kole jsme ho již k dráze nepustili, aby opět neokoukal trasu. Tentokrát se oboum běh vydařil a krásně spolu Bahir a Daphne spolupracovali. Bahir musí ještě zapracovat na zákusu, ve kterém má ještě nedostatky.

Oba faraoni i ibizanka Adélka obdrželi titul Mistr ČR pro rok 2006 v coursingu. Takže jsme všichni byli spokojení.

Cestou domů jsme se stavili u Vládi - podívat se na naši budoucí holčičku a její bratříčky v Říčanech. Více zde.

 

Náhledy fotografií ze složky Coursing 2005-2006