Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing 2007 - tréninky, licence

Poslední trénink v tomto roce - 30.12.2007 - Kralupy nad Vltavou

ObrazekVyužili jsme poslední možnosti v tomto roce - coursingový trénink v Kralupech nad Vltavou. Bahir si jel zatrénovat a Asalka už je vě věku, kdy si může plnit licenční běhy, takže se pokouší vyběhat licenci. Protože si nejsme jistí spolehlivostí Asalky na dostizích rozhodli jsme se začít licečními běhy na coursingu. Ale dostihy taky zkusíme - jak jen bude možnost.

Trénink začínal v 9 hodin. Byli jsme včas na místě a netrvalo dlouho než začal první běhl. Jelikož se již tradičně začínalo licenčními běhy, šla Asalka hned na řadu. První běh běžela sólo (pro licenci je třeba 1 sólo běh a 2 společné běhy). Hned na startu věděla oč jde a za návnadou vypálila plnou rychlostí. Zatáčky ji také nerozhodili, takže doběhla do cíle bez obtíží. Bohužel zákus je pro ní ještě velká neznámá, tak opatrně v cíli došla k návnadě a zůstala na ni koukat. Ale svůl licenční sóloběh úspěšně splnila.

Poté přiel na řadu Bahča, který běžel taky sólo. Již tradičně šel na start s velkým štěkotem a ten pokračoval i v průběhu běhu až do cíle, kde návnadu s velkou radostí chytíl a chtěl ji rozcupovat. Vždy je problém ho od návnady odtrhnout a je to čím dál náročnější.

Poté jsme měli chvilku přestávku, kdy běhali další a další pejsani. Tu jsme využili k procházce k Vltavě, kde jsme udělali pár společných fotek. Netrvalo dlouho a začalo druhé kolo běhů. Opět jsme byli na začátku. Tentokrát běžela Asalka společný licenční běh a sparing partnera jí dělal Bahča. Ještě spolu nikdy coursing neběželi, tak jsme nevěděli co se bude dít. Obávali jsme se, že si buď budou hrát, nebo že Bahča bude Asalku napadat za to, že honí jeho "zajíce". Naštěstí jsou oba rozumní a ani jedna z možných variant se neuskutečnila. Oba běželi svůj běh a všímali si jen a jen návnady. V cíli Bahča sice na Asalku vrčel, protože se chtěla přiblížit k jeho kořisti. Ale tímto zřejmě Asalka pochopila, že v cíli se má návnada zakousnout a zvědavě se o to několikrát pokusila, ale Bahir jí nenechal. Když se odtrhl Bahča od návnady, tak zase Asalka už neměla zájem. Takže společný běh má Asalé taky splněný a pro získání coursingové licence jí chybí 1 společný běh.

Celou dobu nás provázelo docela příznivé počasí, kterého jsme se obávali. Když jsme ráno jeli z domu provázelo nás husté sněžení na Vysočině a sněhová pokrývka byla i na silnicích. Až kolem Kolína se počasí vylepšilo a nesněžilo. Občas byla dešťová přeháňka. Ale Kralupy jsou zjevně jiným světem a skoro celou dobu svítilo sluníčko, které při společném běhu našich ušáků nedovolilo ani fotit jak bylo prudké.

Bylo to krásné zakončení letošní dostihové sezóny a již se těšíme na novou v roce 2008!

* * * * *

Kralupy n.Vlt. 12.8.2007 - coursingový trénink

ObrazekOpět jsme zavítali na trénink do Kralup nad Vltavou. Bylo na běhání pěkné počasí, takže jsme si neděli krásně užili. Protože se návnada na tréninku v Kralupech natahuje ručně, je omezen počet přihlášených psů. Ale vše jde většinou bez větších problémů.

Bahir běžel dvě kola a obě se mu krásně povedli. V druhém kole dokonce chytil návnadu někdy v půlce běhu. Asalka běžela jedno kolo a již jako začátečník je pěkně mazaná a pěkně si čeká, kam ten zajíc vlastně zatočí. Bude z ní určitě dobrý závodník.

Na procházce jsme naše ušáky dostali dokonce do řeky, která je hned za loukou, kde se běhá coursing. Jak Bahča tak Asalka šli skoro dobrovolně "po kontíky" do vody. Což je už co říct. Vodě se vyhýbají a berou ji pořádnou obklikou!

Když jsme dojeli domů, zjistili jsme, že Bahča má popálená třísla od šňůry. Zřejmě se popálil v druhém běhu, kdy návnadu chytil předčasně. Protože se zranění nehojilo, naopak se rána zvětšovala, tak jsme museli k veterináři. Bahča dostal mastičku a po poctivém mazání se rána začala hojit. Nyní je již skoro zahojená.

* * * * *

Brno - Panská Lícha 26.5.2007 - coursingový trénink

ObrazekV sobotu 26.5.2007 se konal speciál coursing pro dalmatiny a peruány. V rámci speciálu bylo možné pro pár pejsků uspořádat trénink. Takže ti, kteří se stihli přihlásit jeli běhat.

Coursing se konal u jezdeckého klubu - Panská Lícha. Jezdecký klub byl v krásném prostředí, všude kolem byli koně a účastníci coursingku - pejsani. Celý den se teploty pohybovali kolem 30 stupňů, tak ne všem pejsanům tohle počasí na běh vyhovovalo. My si s faraonama nemůžeme stěžovat - pro ně je to zcela přirozené.

Opět jsme chtěli, aby Bahča běžel s nějakým parťákem. Byl nám "vybrán" výmarský ohař. V prvním kole běžel Bahirek suprově. V zatáčce ho již tradičně vynesla jeho rychlost a pak v cílové rovince musel soupeře dohánět. Takže v cíli se o zajíce mohli oba podělit.

Druhé kolo běžel Bahča ve trojici (opet s vymarakem + madarskym oharem). To ještě na coursingu neznal, ale nevyvedlo ho to z míry a parádně si "zalovil". V cíli se všichni tři vystřídali u zajíce, kterého nakonec Bahča nechtěl pustit, tak jsme ho chvilku přemlouvali, aby ho pustil.

Na závěr si běh zkusila i Asalka. Běžela jen cílovou rovinku, ve velkém teplu jí to bohatě stačilo. Běh zvládla krásně akorát v cíli zapomněla brzdit, tak se musela vyhýbat navijáku! Bahir to vše sledoval z nadhledu, a když se mu Asalka přišla pochlubit, že běžela - tak ji Bahča "kousl", protože chtěl běžet ještě taky ;-)

Vše šlo velice rychle, tak coursing skončil docela brzy. Napadlo nás, že když jsme v Brně, tak by jsme mohli zajít do ZOO, kam se stejně chystáme. Článek najdete zde.

* * * * *

Slavětín 7.4.2007 - coursingový trénink + výlet Slavonice

ObrazekMoravskoslezský coursing pořádal víkendovou akci "Čekáme na jaro ... aneb velikonoce s MSC". My jsme se zúčastnili pouze sobotního tréninku coursingu.

Na startu byl opět jen jeden faraon, tak jsme hned u přihlašování domluvili, že by Bahir mohl mít na druhé kolo nějakého "parťáka". Organizátoři nám vyhověli, takže jsme se těšili na soupeře.

Ve Slavětíně byla postavená sice kratší trať, než je obvyklé na coursing, zato terén byl dost obtížný. V prvním kole běžel Bahir soloběh. Ten se mu povedl na jedničku a z běhu jsme byli nadšení.

V druhém kole dostal Bahir slíbeného parťáka. Byl jím pes - Border collie, velice rychlý a mrštný. Bahir se hned v první zatáčce nechal vynést, takže soupeř měl hned náskok. Bahir ho sice začal dohánět, ale při skoku ze svahu dolů se mu trochu podlomily nohy, tak až do cíle běžel na druhé pozici. V zákusu se ale nenechal odradit a pustil se do tahání se o návnadu. Oba kluci běželi moc pěkně a u návnady se následně v cíli vystřídali.

Po doběhu jsme zjistili, že Bahirovo "klopítnutí" má za následek natržený paspárek, tak jsme se rozhodli, že nebudeme čekat na třetí kolo (které se ještě mělo běžet) a jeli jsme na plánovaný výlet do nedalekých Slavonic.

Slavonice se nacházejí na okraji České Kanady, na pomezí Čech, Moravy a Rakouska a jsou překrásným a ojedinělým souborem goticko renesančních památek. Městečko na nás zanechalo velice krásný dojem.

Fotky z procházky po Slavonicích najdete ve fotogalerii Výlety 2007

* * * * *

Kralupy n.Vlt. 17.2.2007 - coursingový trénink

ObrazekLetošní coursingovou sezonu jsme zahájili na tréninku v Kralupech nad Vltavou. Počasí docela přálo, tak byl trénink docela vydařený. (na fotce je Asalka).

V Kralupech jsme se seznámili s budoucí závodnicí coursingu - faraonskou slečnou - Eurydika Spirit of Millenium ("Nefri") - a jejími páníčky. Nefri běžela coursing poprvé v životě (je jí teprve rok) a moc ji to bavilo.

Bahir běžel 2 kola. I po zimní pauze nezapomněl co se po něm chce a oba běhy zvládl suprově. Občas nechápal směr návnady, protože si říkal, že takhle by zajíc nikdy neběžel. Ale i tak reagoval na všechny změny směru tažení návnady. V cíli se s návnadou náležitě popral a nechápal proč nemůže běžet znova.

Také Asalka si zkusila svůj první běh. Bylo to takové štěněcí kolečko. Bohužel hned na startovní rovince vběhl na dráhu RR - Asalka se ho lekla a přestala běžet. Dostala ještě jednu šanci, při které doběhla až do cíle. Jenže v cíli se rozhodla, že běhání na volno je fajn a nenechala se odchytit. Museli jsme natáhnout návnadu pro dalšího běžce, tak Asalé poskakovala kolem nás, pak se rozhodla nerušit průběh coursingu a "odkráčela" si na druhý konec louky, kde jsme se ji snažili odchytit. Po nějaké 1/2 - 1 hodině se nám ji podařilo "přemluvit" a konečně jsme ji chytili.

Všichni jsme byli vyčerpaný, ale šťastný, že se vše povedlo a spokojeně jsme mohli odjet domů.

* * * * *

 

Náhledy fotografií ze složky Coursing 2007