Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing 2012 - tréninky

26.12.2012 - Litomyšl
Vánoční běhání - trénink

dscn8661.jpgPosledním letošním běháním je trénink v Litomyšli. U nás venku je sníh potažený vrstvou ledovky, tak den před běháním zjišťuji stav dráhy v Litomyšli. Soňa dává info, že v Litomyšli sníh není, takže nic nebrání v běhání. Je pravda, že po tom lenošení o svátcích se rádi trochu protáhneme. Bereme s tátou všechny pesany a v poledne razíme na cestu, chvílemi je ledovka či zmrlý sníh na silnici, ale to se záhy mění v občasný sníh, až sníh nakonec mizí úplně. Jsme jak na jiném světě. V Litomyšli dobíhají ranní běžci a my jdeme za chvíli na start. Máme zde i nového kamaráda vipeta Akima s páníčky ze Žďáru. Pesani běhají všichni pěkně. Do prvního kola pouštím Asalku s Gebčou. Gebina řve jak jen to jde a po startu řve dál. Běží hezky, Asalka se na kopečku ztrácí a chvíli není vidět, pak se opět ale objevila a stojí na kopci a neví kam má běžet, nakonec ale slyší naše volání a i ona s naší pomocí míří do cíle. Následuje Bahča, který tentokrát běží až na kopeček a nezkouší na návnadu vyzrát. I on je šťastně v cíli. Je zde málo pesanů, tak následuje pauza, aby si běžci oddechli mezi běhy. Druhé kolo je na druhé straně hráze, kde bývá obvykle parkoviště. Aby se začátečník Akim naučil běhat v páru, tak s ním poběží Gebča. Jiný vipet tu není - tedy je tu fenečka, která je ale po úraze a začíná s běháním, tak ta běží sama. Akim na startovní rovince Gebči samozřejmě utíká, Gebča se ale snaží a snaží, rychlý Akim zase pomaleji vybírá zatáčku, takže se Gebča dostává při vracečce do popředí a na závěr ji Akim opět předbíhá a užívá si zákusu. Bude to dobrý závodník. Gebča opět zlobí při odchytu, ale jen malinko a tak je rychle odchycena a čeká na svoji chvilku u střapečku. Akim jí pouští a oba jsou spokojení. Asalka s Bahirem ještě mají před během pauzu a poté jdou na to. Oba běží hezky, Asalka ani nebloudí a oba jsou také v cíli. Všichni si to dneska užili, počasí nám přálo, teploty byly lechce nad nulou. Děkuji Soni a Víťovi za pěkné vánoční běhání, za cukroví a pohodovou atmosféru na tréninku. Loučíme se a míříme domů.

Fotogalerie ZDE a také ZDE (odkaz na foto paní Ivany Tiché)

* * * * * * * * * *

17.11.2012 - Polnička
Listopadové závody s RR Sportem

img_0704-dexendy.rajce.net.jpgLetos podruhé se vydáváme na běhání s RR Sportem, i nyní je to do nedaleké Polničky. Jaká je to pohodička, když je coursing 10 minut od baráku! Tentokrát se nedějí žádné trable a tak jede běhat celá smečka. S RR Sportem se běhá coursing na čas a tentokrát běháme v samostatné kategorii chrtů - 3 faraoni a 5 vipetů. Venku je mrazivé počasí, ale sníh není. Nějak to přežijeme. Naši zůstali doma a tak mám problém, jak dostat ušáky na start, běhá se po jednom a všichni tři běží po sobě. Jsou tu Kuňadry, tak vypomáhají a ještě pár dalších lidiček. Míříme na start, jako první jde Bahča, ten bez potíží obíhá ovál, další jde Asalka a té se nechce - ovál prostě běhat nebude, takže druhý pokus - a ten již vychází a Asalka obíhá až do cíle. Gebča jde jako poslední a nemá problém. Mám problém až já při odchytu, takže naháním Gebču, mezitím běhají ostatní pesani a Gebča obíhá ovál s nima. Po dvou bězích se mi jí daří odchytit, když našla na zemi nějaký super "parfém". Děkuji všem, kteří mi pomáhali držet pesany. Následuje přestávka a v ní dojíždí na místo naši. Takže pomocná ruka na druhé kolo je vyřešena. Pauza utíká rychle a my jdeme opět na start. Teďkom se již nedodržuje pořadí, jen se hlásí číslo a jméno psa. Takže jdeme na to. Bahča opět bez potíží, Asalka opět s potížemi, ale dává to. Gebča nic neřeší a prostě valí co to jde. Ještě asistujeme Kuňadrám a pak míříme do tepla. Čeká se na vyhlášení výsledků. Naši berou pesany a odjíždějí domů. Je jasné, že v konkurenci vipetů nemáme šanci na umístění, takže mezi chrty jsme samozřejmě na chvostu. Počítá se nejrychlejší kolo ze dvou odběhnutých. Asalka je na místě 8., Bahča na 7. a Gebča na 6. Vítězem se stává náš nový kamarád vipet Akim. Gratulujeme a míříme do tepla domova. Děkujeme Šárce a kolektivu RR Sportu za pěkné běhání! Takže zase někdy příště.

Fotogalerie ZDE (Autor foto: Vlaďka Hovorková - www.dexendy.rajce.net )

* * * * * * * * * *

14.7.2012 - Litomyšl
Přátelské setkání přívnivců coursingu

dscn5948.jpgJiž dlouho plánujeme účast na tréninku u Soni - v Litomyšli, ale vždy jsme měli nějakou jinou akci. Až teď nám to vyšlo a tak jsem vzala na výlet samotného Bahču. Na trénink jsme přijeli jako první, takže jsme i jako první běželi. Bahča předvedl své "předvídací" schopnosti a několikrát se na zapeklité dráze ztratil. Poctivě ale hledal a tak i našel a doběhl do cíle. Pak jsem se prošla já při natahování návnady. Další pesani běhali a Bahča řval a řval, že chce taky. Ještě jednou se dočkal a tentokrát to bylo lepší! Na konec jsem si pustila ještě vipouše Lupina. Děkuji Soni za super trénink a určitě jsme zde nebyli naposledy, tak snad nám to zase někdy vyjde. Ještě jsme naplánovali návštěvu čokoládovny, kde vyrábí své pralinky a různé mlsy. Bylo to opravdu vynikající, pro navnadění chuťových buněk koukněte do fotogalerie.

Fotogalerie ZDE

* * * * * * * * * *

11.2.2012 - Polnička
Valentýnský coursing s RR Sportem

coursing_polnicka_259---daches.rajce.net.jpgZimní počasí a noční rekordní mrazy (-20°C i více) nás trochu odrazovalo od účasti na tomto neoficiálním závodě, nakonec ale teploty kolem -10°C přes den rozhodly, že to zkuzíme. Polnička je od nás 10 km, což by také byla škoda nejet.
To by jsme ale nebyli my, kdyby se vše dařilo jak má. Pár dní před coursingem si Gebča urvala drápek, takže běžet o víkendu nemůže, drápek jí krvácí skoro při každém návratu z venku, veškeré obvazy Gebča během pár minut strhá, takže musíme čekat, až drápek doroste.
Sobota je už zde a dopoledne vyrážíme na coursing, po příjezdu je přivítání a přejímka. Stěhujeme se do chaty, kde zajišťují teploučko kachlová kamna, ušáci mají zázemí v kleci vedle dveří a všechny přicházející "vítají" svým štěkáním. Achjo, zase jsme tady nejuřvanější! Ale za chvíli už se začíná běhat, trať je samozřejmě na sněhu (jsme přece na Vysočině), je vytyčená dráha v podobě oválu (v protisměru). Na start jdeme za chvíli a začíná Asalka (jen pro vysvětlení, s RR-Sportem se běhá jednotlivě a měří se čas od startu po určený bod ke konci dráhy). A je zde problém, Asalku studí tlapičky a neví, kterou má zvednout dřív, takže místo běhu je jakýsi pokus o chůzi, takže si dávám kolečko s ní. Není to nic snadného, ve sněhu se občas bořím a tak těch pár metrů je vlastně náročný úkol. Asalka docháhí do cíle, hurááá! Bahča jde hned po ní a ten tedy se zimou problém nemá a krásně dráhu obíhá. V cíli zakusuje, ale je to pro něj krátká dráha a tak se nenechává chytit a míří si to do davu pesanů, děkuji všem za pomoc s odchytem. Ušáci jdou na procházku a pak do auta krásně vyhřátého od sluníčka. My se jdeme také ohřát a občerstvit. Guláš byl vynikající!
Po chvilce začíná druhé kolo, Asalka tentokrát běží, ale na konci rovinky opět mrznou tlapičky, takže jí pomáhám a to už dobíhá do cíle sama (střídavě běží a jde). Bahča opět bez obtíží a tentokrát i s bezproblémovým odchytem. Všichni krásně běhají, sluníčko svítí a teplota je kolem -6°C, což je krásné. Poté jdeme na běhy třetí, kdy zkoušíme oba ušáky dohromady, Asalka vede na rovince, ale brzdí za sebou běžícího Bahču, který ji předbíhá v zatáčce a oba dobíhají do cíle. Konečně Asalka dráhu oběhla! Počasí se drží a tak jsou i čtvrté běhy. Opět dávám ušáky dohromady, ale Asalka opět stagnuje a na rovince se vrací, Bahča obíhá celý ovál a dal by si jich ještě několik. Ale už je čas na vyhlášení výsledků. Ty jsou v několika kategoriích pro plemen RR (Rhodézský ridgeback) a pak kategorie příchozích na 40 cm a pod 40 cm. Asalka se svým výkonem "dámičky" obsazuje poslední místečko a to 9. ve své kategorii a Bahča místo 2. Vítězem příchozích se stal maďarský ohař. Gratulujeme! Bahča si odnáší krásné ceny od sponzorů a to už míříme do auta a domů.
Děkujeme organizátorům za super akci a těšíme se na nějakou další!
Autor foto u článku: 
J.Sobotková, J.Tomek ( www.daches.net )

Fotogalerie ZDE