Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing 2012

Hon na lišku 10.11.2012
Kozlov

Poslední letošní závod se koná v Kozlově u České Třebové. Hlásím všechny tři ušáky, ať se ještě před zimou trochu protáhnou. Navíc je to poslední oficiální závod našeho Bahirka, který letos končí svoji závodní kariéru. Pro neznalé - řády umožnují běhat na oficiálních závodech pouze do konce sezóny v níž dosáhne pes 8 let věku. Takže chtě nechtě to bude rozlučka ze závodní kariérou, kterou si Bahča ohromně užíval.
Jenže to bychom nebyli my, aby se něco nedělo - dva dny před závodem Bahča lovil myšičky a zranil si přední tlapku, takže start v posledním závodě je ohrožen! Tlapka je namazána a zavázána, snad se to zlepší. Naštěstí se to zlepšilo a v sobotu ráno před závodem již Bahča nekulhá a tlapka se zdá ok. Gebča snad také již překonala své zdravotní potíže, které ji neumožňovali běhat, má svolení od veterináře, že se může navracet na závody, tak uvidíme, jak na tom bude. Tudíž celá smečka jde na "lov".
V Kozlově se sešlo 6 faraonů. V prvním kole běží Asalé s Ghebbi, Ezar s Hanifem a Bahir s Belmondem. Gebča není natrénovaná, tak nemá moc fyzičku, uprostřed dráhy zpomaluje, Asala ji předhání, ale poté opět nabírá tempo a do cíle dobíhá v těsném závěsu za Asalkou. Ezar s Hanifem ztrácí v druhé půlce dráhy návnadu, hledají a hledají, poté nachází a jsou v cíli. Bahča běží s Belmondem hezký běh, v cíli dobíhá Bahča druhý a prudí na Belmonda, takže následuje opět rychlý odchyt. Všichni jsou v pořádku v cíli a my mizíme do tepla, neb venku panuje celý den mega vichr.
Vše velice rychle ubíhá a my jdeme opět na start. Gebča běží s Bahirem, opět trochu zaostává, ale už je to lepší než v kole prvním. Bahča běží hezky a ve svém posledním oficiálním běhu si pořádně zakusuje návnadu. Asalka běží s Hanifem, je vidět, že shodila nějaké to kilo dolů, takže ani rychlost jí nechybí. Do cíle dobíhá první, ale její zákusy nejsou nijak vidatné, takže jen tak do návnady šťouchne - aby se neřeklo! Ještě poslední běh Ezar a Belmondo. Kluci jsou taky v pořádku v cíli a my opět míříme do tepla.
1-ksch.jpgČekáme na vyhlášení výsledků. Gebča je na místě 6., Bahir na 5. a Asalka na 4. místě. Trochu mě to překvapilo, protože zrovna Asalka běžela dnes moc pěkně, ale což, ušáci jsou spokojení, že se proběhli. Na závěr jsou obdarováni pejsani končící svoji kariéru, pro které jsme nachystaly dorty. Vipet Anetka, saluka Alfa a náš Bahča si přebírají dorty, Bahča hned na místě ochutnává před objektivy fotografů. Je to smutné, že to tak rychle uteklo a v myšlenkách mi probíhají Bahčovi začátky běhání. Za svoji kariéru se stal 5-násobným coursingovým vítězem (4x CZ, 1x SK), odnesl si několik mistrovských titulů, mnoho prvních míst a dalších předních příček ... a co je nejdůležitěší, všechny závody odběhal ve skvělé kondici a bez zranění (samozřejmě nepočítám nějaké ty malé škrábance, které se nevyhnou snad nikomu). Bahča si nyní bude užívat chrtího důchodu a aby jsme mu udělali radost, občas ho přihlásíme na nějaký trénink, aby se vyřádil  

Fotogalerie ZDE
 

Dunakeszi (Maďarsko) 9.-10.6.2012
Mistrovství Evropy 2012

dscn4816.jpgVrcholná akce pro coursingáře byla letos v maďarském městečku Dunakeszi - v těsné blízkosti Budapešti. Celé mistrovství bylo dotčeno současnou situací v Maďarsku, takže panovala nejistota, zda se vůbec nějaká akce uskuteční. Vše bylo vyřešeno a akce se konala. Faraonům byla určena neděle, přejímka probíhala v sobotu odpoledne, takže nebylo kam spěchat a rozhodli jsme se, že vyrazíme v sobotu dopoledne. Nebyli jsme sami a tak jsme se domluvili, že nás pojede více posádek pospolu. Bohužel jako první odpadli Kunešovi s vipetem Lupinem, který se den před odjezdem rozhodl projít nějakou střevní virozou, takže verdikt veterináře zněl jasně - zákaz běhání. Je nám to moc líto.
Vše je sbaleno a v sobotu v devět ráno vyrážíme na cestu. Sraz máme v Brně s dalšími účastníky. Ti mají zpoždění, takže čekáme. Poté vyrážíme tři vozidla pohromadě, plánujeme zastávky na dotankování a také na nákup dálničních známek a poplatků. Cesta je v pohodě, ušáci mají v novém autíčku pohodlí, takže ani Bahča neprudí a celou cestu leží!!! V Budapešti nám začíná stagnovat GPS, takže vysílačkou řešíme ze zadního vozidla, co jim hlási ta jejich. Nakonec se chytá opět i naše a přijíždíme do Dunakeszi. GPS hlásí "jste v cíli", nic nevidíme a tak zabočujeme do uličky a trefujeme se přímo na vjezd do kempu. Super, volám Jitce, kde sídlí. Našla místečko pod stromy, takže se trháme od české výpravy, která je přímo uprostřed vyprahlé "savany", zde jsou i Hološáci, kteří si tentokrát vybrali smůlu a těsně před kempem jim vypovědělo službu auto, takže byli dotaženi na laně a servis měli zařízen na pondělní ráno. My stavíme základnu a pomalu míříme na obhlídku kempu, všude je vyprahlá "savana", plno bodláků, mravenců a ovčích bobků. Všichni jsou vyprahlí, jen my, co jsme dojeli dnes jsme plní sil a energie a také si užíváme letních teplot. Jen pro zajímavost - v pátek se běželo jen jedno kolo, druhé bylo z důvodu vysokých teplot zrušeno. V sobotu se běželo prozatím také jedno kolo, zda se poběží to druhé, se právě rozhoduje. My zatím absolvujeme přejímku a poté zasedáme do stínu a klábosíme. Dostáváme info, že sobotní druhé kolo se navečer běží. Teploty jsou již příjemnější. Večer se stěhujeme do kempu přátelsky posedět a popít  V 11 hodin večer se chystá vyhlášení dnešních výsledků, tak jdeme podpořit české zástupce. Začíná pěkný slejvák, takže nejen že je vyhlášení vítězů po tmě, ale i za šíleného deště. Vše je vyhlášeno a nakonec se dozvídáme, že body jsou chybně sečteny, takže výsledky pátku i soboty vlastně neodpovídají. No dnešek bude opraven zítra a pátek až dodatečně přes FCI! Maj v tom Maďaři pěknej ... guláš! Dozvídáme se, že v neděli bude v 5 ráno rozpis běhů, v 6 se začne běhat a faraoni jdou mezi prvními na řadu. Takže mizíme a jdeme spát. V noci je šílená bouřka, Bahča se bojí, tak asi do tří do ráno stojí v autě, histericky dýchá, takže ze spánku toho moc nemáme, navíc obří kapky deště padají na plechovou střechu u auta. Ach jo!
dscn4876.jpgBudíček - ráno v pět zvoní telefon na buzení. To byla noc. Je pět ráno, rozpisy nikde nejsou a celý kemp ještě spí. V šest se také nic neděje a my už jsme nasnídaní a plní sil na běhání. Kolem sedmé jsou rozpisy a běhá se tuším v půl osmé či v osm. Aby vše nebylo jednoduché - Tince se vysmekla Ebony na dráhu a tak místo začátku běhání honíme Ebonku po coursingové louce. Naštěstí to netrvá moc dlouho a je odchycena. Jde se na věc, začíná ibizan Biši, pak siciláci a pak faraoni - je nás 14 (9 fen a bohužel jen 5 psů, takže se běží mix). Bahča běží s Adýskem, je to sázka do loterie - který bude víc kombinovat? Je to Bahča, ale jen zlehka, takže kluci předvádí hezkou spolupráci. To, že nechtěli pouštět páníčky k zákusu, než jsou oba v cíli jsme my faraonáři tak nějak ignorovali, protože si nenecháme servat psy mezi sebou. Ještě měli jednu perličku a to, že když doběhl první pes, tak hned organizátoři vzali návnadu a nenechali druhého psa kousnout. To se jim ale v případě Bači s Ádou moc nepodařilo. Adýsek byl v cíli první, Bahča kousek za ním - z dálky již vrčel a snažil se brzdit svůj kolos. To mu ale moc nešlo, takže paní, která už měla návnadu v ruce získala asi pěknou zkušenost, že ruce tam tedy strkat nemá. Takže odskočila, kluci si vyříkali pár věcí u návnady a pak, až byli kluci odvedeni, si mohli organizátoři návnadu odnést. Asalka běžela s Barisou, stejně jako Bahča byla Asalé nadbíhač, ale o trochu víc než on. Jinak to byl docela hezký běh, na to co umí Asalka předvést. Gebča běžela se svoji poloségrou, která to vzala hned na startu někam do neznáma, takže Gebča byla na lov sama. Opět se pořádně při běhu vyřvala a kupodivu odcházela od návnady i plná sil. Ostatní faraoni předvedli pěkné běhy a i dle výsledků to bylo docela vyrovnané, což se nelíbilo některým účastníkům, ale od toho jsou na dráze rozhodčí. Čekáme na začátky druhých kol, Maďaři nikam nespěchají a ke všemu mají velmi laxní přístup, takže se vše protahuje.
Do druhého kola nastupuje 12 faraonů a začíná se tuším kolem 15 hodiny. Asalka běží s německou fenkou, běh nevidím, ale táta mi bere z ruk Bahču a já běžím na dráhu odchytit Asalku, která někde zabloudila. Naštěstí běhala v místě ztráty návnady a na přivolání přišla, takže jsem ji nemusela nikde nahánět. Bahča běžel s Hanifem, běh jsem neviděla, takže nemůžu soudit. No a Gebča běžela s Belmondem, první půlku dráhy běželi oba srovnatelně, v druhé půlce Gebča zvolnila tempo a do cíle spíše docválala. Poté asistujeme s držením ostatních psů a všichni naši zástupci jsou úspěšně a hlavně ve zdraví v cíli. My míříme vychodit pořádně pesany a pak pomalu balíme věci, abychom mohli co nejdříve jet domů, protože musíme hned v pondělí do práce. Vše se ale protahuje a vyhlášení výsledků je nakonec až v půl 11 večer. A opět aby toho nebylo málo, jeden z Jitčinejch psů se vysmekává a zdrhá do tmy, není vidět na krok, tak ani nevíme, kdo se vytrhl a nevíme jak volat. Jitka zatím přebírá ceny za siciláky a my míříme hledat ztraceného ušáka. Bez baterky jdeme tmou a čistou náhodou - a díky za to - ušák se v něčem vyvaluje těsně vedle nás. Přistupuji opatrně, aby ušák nevzal roha, protože to bychom ho už asi nechytli, takže se více zajímám o předmět "něčeho neidentifikovatelného" a ušák je nadšen, že jsem pochopila. Opatrně chytám za kůži a už nepustím. Předávám Filipovi ušáka bez obojku do náruče a míříme k Jitce. Až zde víme, že je to Bariska! Ta nám tedy dala, ufff to jsou šoky!!! Poté se dozvídám od Petry, že se Filip strašně bojí faraonů, jak jsem dokázala, že jednoho nesl v náručí, no je to jednoduhé - o fóbii jsem nevěděla a on neprotestoval a bez obstrukcí vzal Báru do náruče a donesl ji k paničce. Tak třeba se zbavil strachu a od teď si bude faraony i šmudlat
Stíháme i vyhlášení faraonů, 6.místo Adad, 5. Ebony, 4. Daphne, 3. Belmondo, 2. Aiwa a 1. finská fenka Sawhorse's Party Beast. Gratulujeme! Z licenci se dovídáme umístění našich ušáků - Bahča 9. místo, Gebča 10. a Asalka 12. I tak jsme spokojeni. Bohužel ač neradi - opouštíme rychle kemp a míříme domů. Mírně bloudíme v noční Budapešti, ale rychle se vymotáváme, jsme unaveni, takže před Bratislavou dáváme půl hodinky pauzu, poté ještě jednu v Brně. V pět ráno přijíždíme domů vyčerpaní. 

Fotogalerie ZDE, foto od Jitky

dscn4933.jpg

Chlumec nad Cidlinou 21.4.2012
Nord Cup

p1190874.jpgPoslední nominační závod na Mistrovství Evropy. Na tento závod hlásím Bahču a Gebču. Asalka má nominaci zajištěnou získáním titulu Coursingový vítěz 2011, do Chlumce pojede jen jako podpora. Tak jen doufejme, že se nám pesani nediskvalifikují. Chlumec nemáme daleko, takže ráno je vše na pohodu, vyjíždíme v půl 7 a cesta je bez problémů. Dnes je na startu 8 faraonů (4 psi, 4 feny).
První kolo začíná, běžíme cca uprostřed startovního pole. Jako první jdou Jitčiny holky Aiwa a Barissa, asistuji při pouštění a je mi svěřena Aiwa. Holky předvádí pěkný běh. Nastupují Daphne a Ghebbi. Gebča na Dafinu opět ztrácí rychlostně, ale běh mají holky taky pěkný. Další jdou kluci - Adad a Bahir. Dvojice "vyčůránků" překvapuje a oba běží bez taktizačních manévrů, no a v cíli trochu bitka, aby se neřeklo. Jako poslední jdou na řadu Hanif s Belmondem, zde není co dodat a cíl je bez bitky, "bráchové" se přece nepoperou. Pak máme pauzu, dáváme si oběd a kecáme a kecáme. Krátce před začátkem druhého kola jsou faraonáři voláni "ke komisi". Copak se děje? Vedoucí závodu se moc omlouvá, ale výsledky faraonů nejsou komplet, takže první kolo je anulováno a výsledky budou jen podle kola druhého. OK, co se dá dělat.
Druhé kolo je u faraonů seřazeno dle losování, jelikož nejsou výsledky z prvního kola. Začíná Jitka - Aiwa s Daphne. Pouštím opět Aiwu, která mi tentokrát na startu pěkně naráží do ucha, ale nic, to přežiju. Holky opět nezklamaly a jsou úspěšně v cíli. Pokračuje Gebča s Barissou. Dostávám znovu ranu do načítého ucha, au au! Gebča hned po startu nadbíhá a tak trochu si na návnadu čeká, ale stále ji registruje a běží. V cíli se nechce nechat odchytit a krouží kolem Barisky, která si žmoulá návnadu, pak je odtažena, Gebča se také zakusuje a já ji můžu v klidu chytit. Následuje běh Bahči a Belmonda, Bahir běží tak jako Gebča, jen zkracuje o něco více, takže doslova na návnadu čeká, což se mu daří a druhou půlku dobíhají kluci spolu. V cíli opět bitka, Bahča má naražené ucho a ranku u oka, ale nic vážného. Poslední běh faraonů patří Hanifovi a Ádovi. Kluci také dráhu zvládají, v cíli si také něco vyříkávají, no prostě chlapi! Takže všichni jsou úspěšně v cíli a my můžeme čekat na vyhlášení výsledků. Začínají feny, 4.místo je pro Gebču, 3. pro Dafinku, 2. pro Aiwu a vyhrává Bariska. Psi - 4.místo opět pro nás - Bahir, 3. Adad a první dvě místa patří klukům "Halenkovým", ale nejsem si jistá v jakém pořadí, takže to doplním později. Všem gratulujeme, pomalu balíme a jedeme domů. Děkujeme všem za pěkný závod, počasí nám přálo, celý den svítilo sluníčko a bylo docela teplo. Takže zase někdy příště!  
Fotogalerie Jiřiny Kovandové, fotogalerie "ankan"

Radslavice 8.4.2012
Hanácký pohár

Velikonoční víkend je tu a my razíme do Radslavic. Závod je rozdělen na dopolední a odpolední. My běžíme až odpoledne, takže ráno vyspáváme a na cestu vyrážíme dopoledne. Venku je pěkná zima. Přijíždíme na místo a přidává se ještě studený vítr. Právě začíná druhé kolo ranního závodu, takže máme čas, stavíme základnu, aby na nás nefučelo. Přijíždí i Kuňadry, takže je vítání pesanů. Poté volá Jitka, že je v Radslavicích a kde to najde. Při popisu cesty zjišťuje, že je opět (jak již nějaký ten rok před tímto) v jiných Radslavicích, takže šup na cestu. Za hodinku volá a navigujeme a nakonec se daří a přijíždí i ona se svojí smečkou.
Na startu je 9 faraonů - 5 fen a 4 psi. Pořadí v bězích není stanoveno a na řadu přichází losování. To nemohlo dopadnout lépe - běží vždy pes a fena, takže to bude super. Jdeme na řadu, začíná Gebča s Ádou, náš uřvanec štěká až do cíle, oba běželi moc hezky. Další běh Asalé, Daphné a Hanif. Náš tlustý taktizant potřebuje celé Radslavice na otočení, takže než vybere zatáčku, tak je návnada na druhém konci závodiště, Asalé sice dotahuje, ale to už je zde cíl, Daphne a Hanif si tedy vystačili bez třetího parťáka. Poté máme oddech a běží Barissa a Belmondo, oba sice začínající závodníci, ale už také vychytávají zatáčky a nadbíhají. Poslední běh prvního kola Aiwa a Bahir. Pěkný běh, Bahča kupodivu kopíroval dráhu, takže jsem mile překvapena, o to víc si říkám, co provede v kole druhém. Po faraonech nastupují vipet a mají smůlu, přihnala se sněhová vánice a bílí vipeti běží ve vánici. Rozhodčí toho asi moc nevidí, ale závod pokračuje bez přerušení.
Chvilka přestávky a pak už začíná kolo druhé. Barisa běží s Bahirem a je to tu - zkracujeme si to pěkně. No nic, oba jsou úspěšně v cíli, což je důležité. Adad, Belmondo a Asalé. Asalé také zkracuje a na první třetinu dráhy vyzrává a čeká hezky na návnadu, všichni jsou také v cíli. Daphne a Gebča - Dafinka je i ve svém věku ve skvělé kondici a Gebča jí rychlostně nestačí, takže dohání co to jde, opět s mohutným štěkotem. Holky se střídají u zákusu a Gebča si odnáší kousek kůžičky, hrdě s ní jde přes parkoviště, tváří se důležitě a užívá si závist ostatních pesanů. Poslední běh Hanif a Aiwa, ani zde není co dodat. Dnes to byl určitě jeden z nejvyrovnanějších závodů. Vipeťáci běží tentokrát bez vánice, ale není k tomu daleko. Rychlé vyhlášení výsledků, většinou už bez pesanů, kteří odpočívají v zadýchaných autech. Výsledky psi - 1. Hanif, 2. Belmondo, 3. Bahir, 4. Adad, feny 1. Aiwa, 2. Barissa, 3. Daphne, 4. Ghebbi, 5. Asalé. Všem rychle gratulujeme a sedáme do aut, zapínáme topení a rychle do tepla domova!

Kralupy nad Vltavou 24.3.2012
Jarní Kralupy

Již tradičně jsme zahájili oficiální coursingovou sezonu v Kralupech. Večer před závodem nám volá Milena, že jí selhal odvoz, takže z Prahy budeme mít společnost. Přes zimu jsme si mírně odvykli na brzské vstávání, ale co - budíček v půl 4 a hodinu na to jsme na cestě, na domluvený sraz s Milenou přijíždíme včas. Jsme komplet. V Kralupech nám drží místo Lenka, parkujeme tedy vedle ní a držíme místo pro ostatní. Dnes se sešlo do závodu 8 faraonů (5 psů, 3 feny).
Rozpis prvního kola je hotov a jde se na to, začíná Ankh s Asalé. Ankh je na coursingu poprvé, takže jeho cíl je jasný - pronásledovat návnadu co to jde, Asalé má cíl také jasný - vymyslet co nejlepší taktiku ... tentokrát jí to celkem vychází a návnada jí míří přímo pod čumák. Pokračují Bahir a Hanif - stejně jak Asalka tak i Bahča vymýšlejí co to jde, proč by se vlastně namáhal a tak chvilku návnadu ztrácí, stojí a čeká, vidí jí a stále čeká až k němu přijede a pak hurá do cíle, Hanif dává poctivou dráhu, v cíli se kluci snaží o bitku, ale páníčci již mají své chvaty a tak vše je bez větších problémů. Následuje Ezar a Galla, která je také začátečník (ale první závod už běžela vloni). Ezar se přidává k naší partě a "fláká to" zatím co Gallča poctivě obíhá kladky, i tato dvojice je v cíli. Jako poslední jdou na řadu Ghebbi a Blemondo. Oba mlaďoši jdou do běhu se štěkotem a oba poctivě opisují dráhu až do cíle. Obávaný odchyt Gebči je bez potíží, protože je tak vyřvaná, že zalehá do trávy a odmítá kamkoliv utíkat.
V přestávce mezi běhy klábosíme, venčíme, obědváme ... a připravujeme se na druhé kolo, které začíná ve 14 hod. Bohužel průběh není tak hladký jak v kole prvním a tak se vše protahuje. Ale i faraoni se dostávají na start. Začíná Hanif s Ankhem a oba dobíhají úspěšně do cíle. Další Belmondo s Ghebbi. Opět běží se štěkotem a po startovní rovince se srazili při výměně pozic a Gebča dělá několik kotrmelců, mě zatrnulo, protože se jí těžce vstává, ale naštěstí se rozhlídla a opět běží za návnadou, v cíli opět zalehá. Trochu kulhá, ale po pár krocích se srovnává a vše je ok. Pokračují Galla a Ezar. Bohužel se jim při běhu seká návnada, tak se Lenka se Simčou probíhají a startují z místa. Rychle běžíme chytnout pesany do cíle, než holky doběhnou. A poslední náš běh - Asalé s Bahirem, naše taktizující dvojce - nevím proč vůbec tahají návnadu, když oba běží jiným směrem - naštěstí ale směrem, kam se dostává i návnada, Asalé pak ztrácí, ale zase nachází a i oni jsou oba v cíli.
Pomalu se začíná stmívat a tak rychle začíná vyhlášení výsledků. Začátek jsme propásli a už na nás - tedy na Gebču - čekala cena za nejlepší fenu FCI V., vítězem FCI je Hanif. A celkové výsledky psi - 1.Hanif, 2.Belmondo, 3.Ankh, 4.Ezar, 5.Bahir, feny - 1.Ghebbi, 2.Galla, 3.Asalé. Všichni jsou již utahaní a tak šup do aut a jede se domů, cestou vykládáme v Praze Milenu a domů přijíždíme před 22. hodinou. Opět děkuji organizátorům za závod, sponzorům za ceny, přírodě za nádherné skoro letní počasí a všem za super prožitý den.

dscn4011.jpg

Lenka (Ezar, Malina), Simča (Galla, Ghebbi), Jana (Belmondo, Hanif, Biši), Radka-tedy já (Asalé, Bahir), Lenka (Ankh), Milena (Naomi)