Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dostihy 2006

* * * * *

Kolín 9.4.2006 - Inter Bohemia

ObrazekV neděli 9.4.2006 začala v Kolíně dostihová sezona roku 2006. Po dlouhé zimě bylo letos první běhání, takže si přijelo zaběhat moc kamarádů. Bohužel celý den pršelo, tak všechno šlo hodně rychle, aby se to všechno stihlo.

Letos už jsem dost starý a můžu si udělat dostihovou licenci, takže v Kolíně jsem začal plnit licenční běhy. První běh byl sólo, které jsem s přehledem doběhnul. Druhý běh už byl společný s kamarádkou Afrou. Hned po startu jsme si začali hrát, ale pak jsem Afru přeskočil a běžel jsem chytit toho "zajíce". Opět jsem s přehledem doběhl, takže mám splněný první společný běh pro licenci. Ještě mě čeká příští týden jeden. V Kolíně jsem ho už nestihl, protože dráha byla promoklá a pro nás závodníky nebezpečná. Takže jsme si vyzvedli treninkouvou kartu a jeli jsme domů.

Bahir

* * * * *

Lednice 23.4.2006 - Vítání jara

ObrazekDo poslední chvíle nebylo jasné jestli se Vítání jara v Lednici uskuteční. Dráha byla ještě pár dní před závodem pod vodou a nevědělo se, zda bude způsobilá k běhání. Ale organizátorům se dráha podařila odvodnit a dostihy se mohly pořádat. Zrušil se pouze sobotní trénink, aby se stav dráhy nezhoršil. V okolí a uvnitř oválu voda ještě byla, ale nevadila v běhu chrtů. Obsluha návnady musela zvládat brodění vodou a bahnem k navijáku, který je uprostřed oválu. Technika, která byla také pod vodou fungovala celkem bez problémů, tak bylo vše tak jak má být. Takže závod mohl začít.

Radka

Mě čekalo jedno sólo a jeden společný licenční běh. Sešli jsme se tam jen tři faraoni - Amenardis Farafra (Nardík) a Cathoula from Philaia (Ram). Sólo jsem zaběhl bez problémů. Čas nebyl nic moc, ale já se postupně určitě zlepším (480 m - 39,20 s). Nardík také běžel na licenci a sólo zvládl taky v pohodě. Jako druhý nás čekal společný běh, který s námi běžel i Ram. Já jsem se po startu trochu ohlídnul, tak jsem se zdržel, ale důležitý je, že jsem doběhnul. Pořadí: Nardík, Ram a já Bahir. Takže jsme s Nardíkem oba splnili všechny potřebné běhy a dostaneme licenci a můžem začít závodit.

Bahir

* * * * *

Praskačka 6.5.2006 - Jarní cena

ObrazekLetos jsme na Praskačce byli poprvé. Skoro nikdy jsem tam loni nedoběhl, tak páníčci byli nervózní, jak mi to půjde. Protože jsem tam byl z faraonů sám, tak mě čekal jeden sólo běh. Na programu bylo hodně běhů a já jsem měl do svého startu víc jak 4 hodiny!  Tak jsem odpočíval v autě, občas jsem proštěknul toho zajíce. Pak na mě konečně přišla řada. Moc se mi tam líbilo, tak jsem se rozhodnul, že toho zajíce chytím a tak jsem za ním musel až do cíle. Změřili mi čas - 25,55 s, trať 300m. Páníčci měli radost, že jsem doběhnul.

Takže to byl můj letošní první běh na Praskačce.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

  

 * * * * *

Mladá Boleslav - 14.5.2006 - Pojizerské derby

Kolín - 21.5.2006 - Kolínský zajíc 

Praskačka - 27.5.2006 - Grand Prix 2006

 

Tyto 3 dostihy měli naprosto stejný průběh, takže je k nim jen hromadný popisek. Bahir se rozhodl, že když si "vyběhal licenci", tak že by to stačilo a dává přednost přízni diváků. Bohužel. Diváci a fotografové jsou pro něj důležitější než ten zajíc, za kterým by měl běhat. Takže jeho páníčci doufají, že předvádění ho za chvilku přestane bavit a začne se věnovat trochu své "kariéře". Všichni mu budem držet pěsti, ať mu to v příštích dostizích vyjde a přejeme mu hodně štěstí!

* * * * *

Praskačka 3.6.2006 - trénink

ObrazekTento trénink byl Bahirův zkušební běh na nadcházející Mistrovství světa, které se koná příští týden (10.června 2006).

V sobotu 3.6.2006 jsem běžel 2 sólo běhy. Tentokrát jsem od začátku štěkal na toho zajíce a moc jsem ho chtěl chytit. Takže jsem se nemohl dočkat, až na mě přijde řada. Tentokrát jsem udělal páníčkům radost. Obě sóla jsem doběhl, takže na mě byli patřičně hrdí a pěkně mě za to odměnili. Z faraonů tam byl jen Nardík, který taky s přehledem doběhl. Taky tam byli mý kamarádi Cyril a Míťa. Míťa byl na dráze poprvé jako běžec a moc se mu to podařilo.

* * * * *

Rábapatona (H) - 10.6.2006 - Mistrovství světa v dostizích chrtů

ObrazekMistrovství světa v dostizích chrtů 2006 se letos konalo v Maďarské Rábapatoně. Není to až taková vzdálenost, tak jsme se rozhodli, že se do Maďarska také vydáme. Však málo komu se možnost startovat na MS naskytne, tak jí musíme využít. Také alespoň uvidíme, jak to chodí na zahraničních dostihových dráhách a Bahir si vyzkouší svoji první účast na mezinárodním dostihu.

Do Rábapatony přijížděli učastníci již v pátek před dostihovým víkendem. Z faraonů se sešla obvyklá sestava: Angi, Nardík, Ram, Bahir a ne tak stálé účastnice Tena (Antea Bohemia Genao - máma Bahirka) a Kamka (Camacupa Stalagmit).

V pátek panovalo krásné teplé počasí, takže jsme mohli až do nočních hodin sedět venku a bavit se. Bohužel v ranních sobotních hodinách začalo pršet a pršelo až do nedělního poledne. Takže první dostihový den provázelo deštivé počasí (a to nebyla žádná malá sprška, ale pořádný slejvák). Auta museli být z parkoviště odtahovány traktůrkem.

Pro faraony to byl jen na 1/2 úspěšný den. Bahir, Ram a Tena dostih vzdali ještě před cílem, takže finále čekalo jen na Nardíka, Angiho a Kamku. Mezi rozběhy a finálem se i počasí umoudřilo a tak finále proběhli za krásného počasí. Umístění faraonů ve finále: 1. místo - Mistr světa - Amenardis Farafra, 2. místo - Siphra´s Angel a 3. místo Camacupa Stalagmit.

Ještě večer se na Rábapatonu hnala další mračna, tak jsme rychle složili věci do auta a odjeli jsme domů. Stavili jsme se cestou do nedalekého Györu. Bohužel i nad Györem se zatáhlo, tak jsme ve městě jen v rychlosti prohlídli pár uliček a jeli jsem domů.

Takže třeba budeme mít víc štěstí příšte.

* * * * *

Praskačka 17.6.2006 - Greyhound's Day

ObrazekObrazekTentokrát bylo na dostihu krásné teplé počasí s jednou krátkou dešťovou přeháňkou, kterou všichni uvítali.

Při dostihu se konala i 1.osvobozená výstava Greyhoundů, svatba Greyhoundů a do společnosti byli uvedeni mladí greyhoundí závodníci.

Z faraonů se učastnil pouze Bahir, takže si zaběhl sólo na trati 525m, kterou s přehledem zdolal v čase 42,97 s. Všichni jsme z něj měli radost, protože konečně dal přednost zajícovi a ne fotografujícím divákům!

 

* * * * *

Kolín 24.6.2006 - Jarní pohár

ObrazekJarní pohár v Kolíně byl tentokrát posunut až na 24.června. Název tudíž není až tak na místě, ale počasí na jaře letošního roku bylo bohužel nepřátelské s dostihy.

Celý dostih bylo úmorné teplo, tak se všichni zdržovali ve stínu a hlavně své pejsky chladili jak jen se dalo. Vše probíhalo rychle a bez zbytečného zdržování, takže každý se po doběhu svého favorita šel zase hned schovat před rozpáleným sluníčkem. Jediná nepříjemnost pro pejsky i páníčci byli všude poletující komáři a velké množství klíšťat, které se schovávali v okolním porostu. Ale my jsme byli připravený a zásobovaný repelentem pro sebe i Bahira.

Bahirek nám tentokrát udělal velkou radost. Rozběh zvládnul s přehledem (360 m - 28,53 s) a tak ho čekalo odpolední finále. Ve finále si ještě zlepšil čas (360 m - 28,14 s) a tím pádem se probojoval na své premiérové první místo. Na stupních vítězů obdržel krásný pohár a mohli jsme jet všichni spokojení domů.

 

Obrazek

 

Obrazek

 

 

 

 

  Obrazek 

* * * * *

Praskačka 1.7.2006 - Czech International Derby

ObrazekObrazekNa dostihu Czech International Derby 2006 běžel Bahir ukázkový běh. Tentokrát si na svůj běh musel Bahir chvilku počkat. Došla na něj řada až skoro na samý konec dostihů. Běžel na trati 525 m a zvládnul ji v čase 43,05 s. Oproti minule se trochu zhoršil, ale je to jen nepatrně, takže opět předvedl svůj stabilní běh.

 

Dostih byl obohacen seskokem parašutistů do středu dráhy. Také probíhala soutěž o nejkrásnější kloubouček přítomných dam. Soutěže jsem se také zúčastnila. Byli zde k vidění krásné kouboučky a každý z nich byl něčím originální. 

* * * * *

Lednice 2.7.2006 - Grand Prix

ObrazekV Lednici jsme se seznámili s novými faraony. Sešly se tu 3 fenky na licenční běhy. Další fenka (je to již 8 letá dáma) přijela pozdravit kamarády ze sousedního Rakouska. Podpořit nové běžce nezapomněl také Ram (Cathoula from Philaia).

Bahir zaběhl rozběh v čase 38,84 s (480 m) a ve finále se trochu ve třetí zatáčce zdržel, ale neodradilo ho to a doběhl do cíle v čase 39,94 s (480 m). Získal své druhé umístění na nejvyšším stupínku a opět byl odměněn krásným pohárem.

Obrazek

 

Obrazek

 

* * * * *

Lednice 9.7.2006 - Lednický zajíc

ObrazekBahir se zúčastnil dalšího bodovacího dostihu, který se tentokrát konal v Lednici na Moravě. Před Bahčovým rozběhem se při natahování návnady přetrhla šňůra a Bahir tedy musel čekat na její navazování. To ho trochu rozhodilo, protože nebyl správně naladěn, ale oběhl si dráhu 480 m v čase 38,62 s. Čas ve finále měl o špetku horší - 38,82 s. Obdržel opět krásný pohár. Tentokrát na dostihu nebylo tolik účastníků, tak vše probíhalo velice rychle a opět vše dobře zorganizované.

Obrazek 

Obrazek

 

* * * * *

Kolín 16.7.2006 - Krása a výkon

ObrazekO víkendu 15.-16.7.2006 se konal speciální dostih spojený s výstavou. Kdo se zúčastnil výstavy i dostihu, měl šanci získat body - na výstavě dle známky a na dostihu dle umístění.

V sobotu se konala výstava, které se Bahir bohužel nemůže zúčastňovat a v neděli dostih. Na výstavě se sešli 2 faraonští psi a 2 fenky. Dostih byl v sestavě jako na výstavě+ Bahir.

 

Výsledky výstavy:

Psi - třída pracovní

Siphra´s Angel (V1, Vítěz třídy)

Psi - třída šampionů

Cathoula from Philaia (V1, Vítěz třídy, Vítěz plemene)

Feny - třída otevřená

Daphne Spirit of Millenium (V1)

Feny - třída šampionů

Ch´Althaia al Ashra Eben Dag (V1, Vítěz třídy)

 

Výsledky dostihu:

 

Rozběh:

1. Daphne Spirit of Millenium - dečka č.5 (žlutá) - 37,39 s

2. Siphra´s Angel - dečka č.4 (černá) - 38,67 s

3. Cathoula from Philaia - dečka č.2 (modrá) - 38,68 s

4. Ch´Althaia al Ashra Eben Dag - dečka č.3 (bílá) - 41,83 s

-. Bahir al Ghazal Farafra - dečka č.1 (červená) - nedoběh

Obrazek

 

Finále:

1. Daphne Spirit of Millenium - dečka č.1 (červená) - 36,81 s

2. Siphra´s Angel - dečka č. 2. (modrá) - 39,92 s

3. Cathoula from Philaia - dečka č.3 (bílá) - 40,84 s

-. Ch´Althaia al Ashra Eben Dag - dečka č.4 (černá) - nedoběh

 

Šampion pro krásu a výkon 2006:

- psi - Sipha´s Angel

- feny - Daphne Spirit of Millenium

 

Obrazek

* * * * *

Kolín 12.8.2006 - Mistrovství Čech

Kesi, Daphne, BahirDnes se v Kolíně konala Mistrovství Čech. Sešli se zde čtyři faraoni, z toho jedna faraonka na licenční běhy.

Jako první šla na řadu Cassiopea Spirit of Millenium (Kesi), která plnila licenční zkoušky. Běžela dva běhy, které absolvovala  v plném nasazení.

Do závodu nastoupily Bahir, Nardík (Amenardis Farafra) a Dafné (Daphne Spirit of Millenium). Bahir tentokrát nedal přednost divákům, ale bohužel ani návnadě. Nejvíc ho zajímalo lanko, které táhne návnadu a tak si s ním pohrával až do té doby, než ostatní oběhli ovál a když ho návnada míjela, tak se za ní pustil a jako první se do ní s radostí zakousnul. Asi si u toho říká, že proč by se za tím honil, když to stejně doběhne za ním do cíle. Tím pádem bylo finále otevřené pouze Dafné a Nardíkovi. Dafné doběhla první. Jelikož se stupně vítězů dělí na psy a fenky, tak si oba úspěšně odnesli 1.místo.

 

Adéla + Kesi, Jitka + Dafné, taťka + Bahir

Kesi - licenční běh

 

* * * * *

Praskačka 26.8.2006 - Pharaoh Fest Open 2006

Pavla a její nový člen smečky KirppyPharaoh Fest Open 2006 se letos konal v dostihovém areálu Praskačka o víkendu 26.-27.srpna.

Naše paní chovatelka dovezla ukázat svého nového přírůstka Portugalského podenga "Kirppyho". Opět jsme se viděli s Bahirovým tatínkem Tefou, který se přijel zúčastnit a  také jsme se po dlouhé době setkali s Bahirovou "sestřičkou" Sachmetkou (vrh C Farafra), která má za tatínka taky Tefu. Již jednou jsme ji viděli na výstavě v Brně, ale to byla ještě malinké štěňátko. Teď už vyrostla a je z ní 1,5 roční faraoní slečna.

Na dostihu se běžely dva běhy faraonů s licencí a dva běhy bez licence. Ti kteří doběhli se účastnili následujícího finále, které bylo opět rozděleno na psy s licencí a bez ní.

Bahir si opět počkal na návnadu po "zdolání" rovinky v cíly, takže opět nedoběhl a tím pro něj Pharaoh Fest skončil. Tak třeba příští rok při coursingu opět v Rudné pod Pradědem.

Ve finále se na prvním místě umístila Daphne Spirit of Millenium (psi s licencí) a její bratr Deagol Spirit of Millenium (bez licence). Daphne vyhrála také pohár pro nejrychlejšího faraona.

Po dostizích se ještě konala členská schůze a pak společný raut. Druhý den byla výstava, ale Bahir se nemůže výstav účastnit (kastrován), tak jsme jeli hned v sobotu domů.

* * * * *

Lednice 10.9.2006 - Zlatý box

BahirPo dvou měsících jsme opět zavítali na dostihy do Lednice. Počasí nám přálo, tak to byl velice vydařený - již podzimní - den.

Z faraonů zde byli pouze Bahir a Ram (Cathoula from Philaia). Ram má na tlapce bohužel výron, tak Bahir šel na start jako jediný faraon. V prvním kole se Bahča zdržel ve třetí zatáčce - a čas tomu odpovídal (480 m - 40,31 s), ale krásně doběhl a účastnil  se i odpoledního finále. V něm měl opět problémy s třetí zatáčkou a téměř se zastavil, ale když znova uviděl návnadu, tak pokračoval v běhu až do cíle, kde se zajíce nechtěl vzdát! Čas byl tentokrát ještě horší - 44,13 s. Ale při vyhlášení se postavil na první místo a obdržel krásný pohár.

Na dnešním dostihu byla na Bahčovi snad poprvé vidět únava (včera neměl čas na odpočinek, protože jako správný faraon si doma nic nenechá ujít a tak celý den "odpracoval" s páníčky na zvelebení domečku). Tato únava, ve spojení s přibráním na váze (Bahirek konečně trochu přibral - teď je z něj krásný faraon) jistě zapříčinila jeho špatné časy.

* * * * *

Kolín 23.6.2006 - Kolínská podkova

ObrazekLetošní dostihovou sezónu jsme ukončili na krátké trati v Kolíně. Po delší době jsme se viděli se Simonou a jejím Nardíkem. Také jsme se seznámili s majiteli faraona Bahir Dar Ra Farafra, což je našeho Bahči brácha. Bohužel ho neměli s sebou, takže jsme se s ním nemohli seznámit.

Zakončení sezóny provázelo docela hezké podzimní počasí. Celý den svítilo sluníčko, ale už to není jako v létě. Bylo přihlášeno hodně psů, takže jsme očekávali start rozběhu faraonů až někdy odpoledne. Ale vše šlo velmi rychle, takže jsme nemuseli dlouho čekat. Běželo se pouze 280 m. Bahir opět s nadšením zalítl do boxů. To ale bylo také vše co předvedl. Když se boxy otevřeli, vyběhl jen Nardík a Bahir po chvilce hrdě vykráčel na dráhu a rozhlížel se co s tím udělá. Vyřešil to po svém a vrátil se k páníčkovi.

Do druhého kola nastoupil jako sparing partner. Tentokrát jsem ho do boxu zavedla já. Situace se ale opakovala a Bahča opět jen vykráčel z boxů. Když na něj okolí volalo "zajíc - utíkej!" podíval se na jednu paní a šel jí uvítat. Takže zakončení sezony neproběhlo úspěchem, ale celý den se jinak krásně vydařil a byl to poslední náš letošní výlet na dostih.