Jdi na obsah Jdi na menu
 


Speciální výstava Německo - 30.6.2007

Jahresausstellung der Mediterranen Rassen - Lage 30.6.2007 (Německo)

V Lage jsme se zúčastnili naší první zahraniční výstavy. Byla to  roční speciální výstava pro azawaky a středomořská plemena. Faraony a podenga posuzoval portugalský rozhodčí p. Vitor Veiga.

Jelikož městečko Lage leží nedaleko Hannoveru, přesněji u Bielefeldu (z domu to máme něco přes 800 km) - museli jsme vyrazit na cestu již v pátek ráno. Bahir by se na výstavě hodně nudil, takže jsme rozhodli, že pro něj bude lepší zůstat doma. V Praze jsme do auta nabrali Milenu s Ashrou a jeli jsme do Rakovníka k Jitce (s Daphne a Adýskem), kde jsme měli sraz s Vláďou, Odonem a jejich ušáky Angim a Afrou, to byla osádka druhého auta. Pak jsme společně vyrazili na cestu. Celé Německo jsme jeli po dálnicích, takže cesta utíkala docela rychle. Asi 100 km před naším cílem začalo šíleně pršet. Naštěstí jsme nikde nebloudili a do Lage jsme dorazili, když přestávalo pršet. Výstava se konala na fotbalovém hřišti, kde bylo plno místa na kempování, takže jsme rychle postavili stany. Celou noc opět šíleně pršelo a navíc se přidal i dost silný vítr. Naštěstí to stany vydrželi. Ráno déšť ustoupil, ale jen na chvilku.

V sobotu ráno jsme zašli na přejímku, kde každý dostal nějaký dáreček - podle plemene - faraoni obdrželi skleničku na svíčky s vyobrazením faraona. V 10:00 hodin začalo slavnostní zahájení výstavy a samotné předvádění v kruzích. Faraoni měli jít na řadu jako první. Bohužel česká výprava faraonů si zabouchla klíčky v autě, kde byli také naši 4 ušáci (jenom Ashra byla ve stanu). Takže Vláďa šel poprosit o přeložení faraonů na konec výstavy. Naštěstí nám bylo vyhověno a my měli chvilku čas na "odemykání" auta. Bohužel nikdo nevěděl, jak se do zamčeného auta dostat. Bylo vyzkoušeno několik pokusů, ale ani jeden neměl úspěch. Takže jsme museli zakrýt auto dekama a vším co bylo po ruce, protože pěkně začalo pražit sluníčko, tak aby se psi v autě nepřehřáli. Všichni kolem byli velmi vstřícní a snažili se nám hodně pomoci. Potom přišlo na řadu telefonování a shánění profesionální pomoci na odemčení aut. Naštěstí měli Vláďa s Odonem sjednané zahraniční služby "v nouzi", takže nám přislíbili, že do hodiny přijedou. Velice nás překvapili, když přijeli za půl hodiny a během chvilky auto otevřeli. Takže jsme nakonec měli štěstí, protože nejen že jsme stihli vystavování, ale taky místo deště bylo nádherné počasí.

A teď už konečně k výstavě. První šli na řadu psi a poté feny. Pan rozhodčí Vegia měl úplně jiný styl posuzování (nebo možná to bylo určeno výstavou). Vždy ze třídy zůstal jeden v kruhu a byl porovnán s jedincem třídy následující. Jeden postoupil a zase se posoudil s dalším. Tak to šlo pořád dokola, takže jsme nikdo nevěděl jak vlastně dopadl. Asalka se poprvé vystavovala venku. Postoj měla nádherný, ale bohužel se jí nelíbil pan rozhodčí, takže když jsme měli běžet zpět k němu, tak se Asalka zasekla a nemohla jsem jí dostat k rozhodčímu. Pak se trochu umoudřila a opět přišel na řadu postoj, který byl také perfektní. Poté jsme mohli odejít z kruhu. Vůbec jsme nevěděli, jak jsme dopadli, protože posudky se dostávali při závěrečných soutěžích. Hned po odejítí z kruhu nám byla přinesena taška plná hraček a také obraz z faraony, na kterém bylo "Jugend Jahressieger 2007", takže jsme pochopili, že Asalka obdržela titul "Vítěz mladých pro rok 2007". Po obdržení posudku jsme zjistili, že máme také "Jugend-BOB" - "Nejlepší mladý faraon". Měli jsme velikánskou radost a postoupili jsme do závěrečných soutěží o Jugend-BIS. Tam také Asalka zvládla postoj na 100%, ale opět běhání nebylo nejlepší, takže jsme nepostoupili do užšího výběru. Ale to nám nevadilo, protože jsme byli nadšení z našeho úspěchu. Za Jugend-Jahressieger a Jugend-BOB jsme obdrželi ještě skleničky opět s vyobrazením faraona. Asalka se všem moc líbila, takže doufám, že své vystavování vylepšíme a budeme úspěšný i na dalších výstavách. Ještě ten den jsme po ukončení výstavy sbalili věci a jeli jsme domů. V Praze jsme vyložili Milenu s Ashrou a domů jsme dojeli kolem 4 hodin ráno.

Celkově se nám výstava  v Německu líbila, odnesli jsme si další zkušenosti a také jsme se poznali s dalšími "faraonáři" a jejich faraony ;-)

Na roční speciální výstavě bylo předvedeno 14 faraonů ze 3 států - ČR, Německo, Nizozemí. Výsledky faraonských psů zde.

Radka

 

 

Náhledy fotografií ze složky Výstavy 2007