Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jahresausstellung 2008 & CACIL coursing - Tüttleben 10.-11.5.2008

Německá Roční speciální výstava se v letošním roce konala v obci Tüttleben, nedaleko města Gotha. Již loni jsme se roční výstavy zúčastnili a ještě k tomu se letos druhý den konal Mezinárodní coursing, takže jsme si tu letošní "Jahresausstellung" nemohli nechat ujít.

Na cestu jsme se vydali již v pátek kolem poledne. V Praze jsme nabírali Milenu s Ashrou a vyráželi směr Chomutov - Chemnitz - Gera - Erfurt - Tüttleben. Cesta proběhla bez problémů a za pár hodin jsme dorazili na dostihovou dráhu - kde se konala výstava i coursing. Dostali jsme místo na kempování, kde jsme postavili stan a vybalili vše nutné k "přežití" tohoto víkendu. Prošli jsme si dostihový areál, který byl mimochodem velice hezký a pěkně udržovaný. Večer se konala přejímka na sobotní výstavu. Pozdě večer dorazila naše druhá skupina - Jitka s Daphne a Adadem + Vláďa s Anglem a Afrou.

V sobotu ráno se konalo slavnostní zahájení výstavy, presentace vystavovaných plemen a představení rozhodčích. V našem kruhu posuzovala paní Gabriele Schröter z Německa. Přihlášeno bylo 22 faraonů (Německo, Nizozemí, ČR) a 21 jich bylo předvedeno. Na řadu šli faraoni jako první. Paní rozhodčí posuzovala velice pečlivě, takže každý jedinec byl řádně prohmatán a zkontrolován. Posuzování ubíhalo velice pomalu, ale dočkali jsme se i my své chvíle. Asalka se předvedla v postoji velice pěkně a v pohybu to také šlo, až na malé zaváhání, kdy předvedla svoji tvrdohlavost a nechtěla jít směrem k rozhodčí. Ale po tomto zaváhání si dala říct a zbytek výstavy se předvedla v tom nejlepším světle. Obdržela ocenění V1, VDH, což je velice pěkné a ve své třídě nemohla získat nic lepšího. Později jsme se utkali s ostatníma fenama o titul CAC (ten se v Německu neuděluje v každé třídě, ale pouze celkově). Titul CAC si odnesla holandská fenka Habiba a res.CAC Asfeh-Rosna of the netherlands z Německa. Úspěšný byl Asalky bráška Adad, který si odnesl V1, VDH, res. CAC! Blahopřejeme! Posudky jsme obdrželi až pozdě odpoledne - po skončení všech závěrečných soutěží.

Ještě v sobotu večer proběhla přejímka na nedělní coursing. Byla to řádná veterinární přejímka, kde byli psi dokonale prohlídnuti a zkontrolováni na stole. Paní veterinářka byla velice pečlivá a tak by to mělo na mezinárodních závodech určitě vypadat. Ještě večer si zaběhali někteří psi trénink. Bahča uslyšel návnadu a hned mu bylo jasné, proč ho takovou dálku někam vláčíme.

V 8 hodin ráno začal coursing. Bylo přihlášeno 14 faraonů (8 fen a 6 psů). Dvě feny byly odhlášeny, takže se běželo v počtu 6 + 6. Terén coursingu tvořila obrovská louka bez větších terénních změn, sem tam byla propadlina. Coursingová dráha sousedila s dostihovým areálem. Trať byla velice náročná a hlavně dlouhá - cca 1200 m! Návnada byla tažena přes kladky a natahovala ji terénní motorka. Přeci jen se ale coursing v něčem lišil od našich coursingů. V první řadě se nám líbil zajíc. Byl mnohem mohutnější (ne dlouhý, ale více monstróznější) než u nás a při každém nárazu na terénní nerovnost vyskakoval do výšky, což připomínalo běh opravdového zajíce. Na startu byla vedle psů zástěna, za kterou byl vždy zajíc schován, takže vybíhal po boku psů. U nás jsme zvyklí na položení návnady před psy a následné rozjetí. Musím usoudit, že tato "schovka" na psy působila velice zajímavě a vlastně to bylo takové "překvapení" kam vlastně ten zajíc poběží. Určitě by stálo za pokus tento "fígl" vyzkoušet i na našich dráhách. Také odstartování se lišilo. Jsme zvyklí na mávnutí praporky a povel ke startu GO. Nic takového zde nefungovalo. Praporky zde sloužily jako povel pro tahače zajíce. Povel ke startu byl obrovský výkřik startéra, který nešel přeslechnout. Byli jsme překvapeni, jak na tak dlouhé trati vše fungovalo a rychle ubíhalo.

Faraoni šli na řadu jako 33 běh. No 12 nažhavených faraonů na startu - to byl rachot. Nebylo slyšet slova souseda natož hlásícího rozhlasu! Bahčovi se 1. běh velice povedl a po prvním kole s mírným náskokem mezi psy vedl. Stejně dobře si vedla také Daphne, která vedla mezi fenami. Následovalo pořádné projítí po běhu, protože psi na této dlouhé trati dobíhali do cíle hodně vyčerpaní. V prvním kole bylo 69 běhů, takže jsme měli spoustu času na druhý běh. Tento čas jsme využili k balení, protože jsme se rozhodli ještě večer jet domů.

Bohužel jsme zakřikli rychlý průběh závodu a když jsme měli přijít na řadu 2.kola, začali potíže, naviják měl poruchu, lanko se trhalo, motorka měla závadu...no prostě vše v jednu chvíli. Nemohli jsme odejít od startu, protože psi museli být připravení předem v okolí startu. Ale zdržení bylo čím dál delší, psi unavení štěkáním a páníčci utahaní vzpouzejícími se psy. Nakonec se vše nějak rozpohybovalo a opět se začalo běhat. Ještě při běhu Angiho se ale zastavila návnada na druhém konci louky, takže i Vláďa si dal v běhu pěknou štreku! Naštěstí se psi neporvali (jak u faraonů bývá u návnady zvykem) a čekali na své páníčky. Po znovuodstartování se ještě jednou návnada zasekla! To už bylo ale skoro v cíli, takže jejich běh byl ukončen. Před Bahirovým startem návnada opět zlobila, takže muselo proběhnout zkušební tažení návnady. To už byl Bahir hodně vyčerpaný svým štěkotem, který jsme se snažili co nejvíce utlumovat, aby byl vůbec schopný běhu. Skoro hodinu jsme čekali na startu na svůj běh! Nakonec se ale štěstí usmálo a náš běh byl bez problémů. Bahča svými kombinacemi běh mírně překombinoval a "zabloudil", ale rychle se vrátil do správného směru a v cíli byl jako první a řádně si v cíli odnesl za běhu zajíce a patřičně ho bránil. Koukali jsme, co v něm bylo ještě sil.

Kolem 7 hodiny večer začalo vyhlášení výsledků coursingu a výsledků soutěže Krásy a výkonu. Bahir se umístil na krásném druhém místě. Obdrželi jsme cenu v podobě velkého diamantu s vybroušeným logem coursingu a umístěním.

Celý víkend byl krásný, super počasí, lidičky, psi a prostě vše kolem. Prožili jsme ho s našimi přáteli a těšíme se na další podobnou akci. Také jsme obdrželi pozvánku na další rok. Jestli se zúčastníme to je zatím ve hvězdách.

Výsledky všech faraonů budou zveřejněny na www.faraonklub.cz a fotogalerie z povedeného víkendu bude následovat na našich stránkách.

Fotogalerie na www.pharaoh.rajce.net