Jdi na obsah Jdi na menu
 


Myslivecké slavnosti v Milevsku - 10.10.2009

ObrazekJiž před pár měsíci jsme byli inforováni o této akci. Vše ale utichlo a nakonec v týdnu volal Vláďa, jestli jedeme do toho Milevska! Doma je ale spouta práce a také se rýsoval jeden z mála volných víkendů. No nic, je rozhodnuto - práce počká! Již delší dobu se stejně chystáme na návštěvu tety, která bydlí v Kovářově, což je cca 10 km od Milevska. 
Sobota je tady a tak ráno vstáváme v 7 hodin, snídaně, naházet věci do auta a jedeme. Máme docela obavy, páč skoro celou cestu prší. Ale když jsme se přiblížili k Milevsku, tak se obloha skoro vyjasnila, hned jsme měli lepší náladu. Do Kovářova přijíždíme v půl 11. Dáváme si oběd, necháme zde mamku, aby si ségry popovídali a my s tátou a pejsanama míříme do Milevska. Z dálky vidíme dvě věže kláštera, takže míříme k nim. Dle plánku nacházíme parkoviště pro coursingáře. Zde nás vítá rodinka Holubových, kteří zde budou organizovat ukázky coursingu pro veřejnost. Také přichází, nám neznámá, faraonka - od pana Herouta - starosty města Milevska, který dnešní běhání zařídil.
ObrazekPřesouváme se do centra dění slavností - do parku před klášter, kde se vítáme s Fíbinkou, Mončou a Peťou. Asalka již dneska po druhé žárlí na Bahču, že má kolem sebe tolik krásných feneček. Po chvilce je klid a setkáváme se s dalšími chrtaři. Z dálky se na nás již usmívá pan Herout, který nás zde vítá a informuje o programu, který je v plánu. Není moc času, protože se chystá slavnostní zahájení slavností. Všichni odcházíme na nádvoří kláštera, kde je samotné zahájení. Bahča s Fíbou jsou již otrávení a tak jejich kňourání a zívání rozptyluje diváky  Ještě zaznívají poslední tóny rakouských trubačů, když se pomalu přesouváme opět do parku, kde se chystá předvedení loveckých plemen, vč. chrtů. Před samotnou přehlídkou jsme zváni na občerstvení, dostáváme výbornou (ač trochu ostřejší) maďarskou klobásu, bramoráčky, pití (dnešní neřidiči samozřejmě pivečko). Vše je výborné, ušáci svorně stojí u stolu a dožadují se také alespoň kousíčku, Asalka to zdokonalila a v nestřeženém okamžiku čekala na svoji porci na stole! Což bylo cílem nejednoho fotografa. Ale dostává mazec a musí rychle zase dolů! A jelikož je klobáska opravdu pikantní tak jsou pejsani ošáleni "klobáskou ovoněným" chlebem.
ObrazekSamotná přehlídka loveckých plemen postupuje dle skupin FCI. Jsou zde různá plemena, některá nám naprosto neznámá. Všechny plemena představuje český rozhodčí pan Šimek. Nemá lehkou pozici a z hlavy sype standardy plemen vč. původních využití daných plemen. Za FCI V jsme jen my faraonáři. Takže nastupujeme - já s párem Bahčou a Asalkou a Petra s Fíbinkou. Krásně všichni běhají, občas i pěkně stojí a ještě dáváme závěrečné kolečko pro publikum. Na řadu jdou další a další plemenena. Po předvedení všech pejsanů se přesouváme na louku, kde se bude běhat coursing.
ObrazekUšáci ožívají a jak to před pár minutami vypadalo, že jsou straaaaaště utahaní, tak po únavě nebyla ani památka. Oblékají se dresíky, košíky jsou nachystané a jdeme na to. Máme radost, protože se přidává i Ahm Shere od pana Herouta. Běžíme jako poslední plemeno. Začíná Fíbí a Bahča. Na neznámém terénu předvedli krásný běh. Oba si několikrát prostřídali pozice a doběhli krásně do cíle. Dokonce nebyla ani bitka a oba si kousali svůj konec střapečku. Další běh byla Asalé s Ahm Shere - musím zdůraznit, že je to 8-letá drobnější fenečka, která dřívě běhala závodně dostihy i coursing a nyní je rodinným miláčkem. Na to, že několik let neběhala za střapečkem předvedla nádherný běh. Asalé běžela stejně jako Bahča s nadbíháním (zřejmě mají stejné myšlení). Holky také zdárně dohonily střapeček.
Sotva jsme se prošli, tak už se běhalo druhé kolo. Pejsani si chvilku odpočinuli a šli jsme opět na věc. Prvně běžela Fíbí s Asalé. Fí asi obkoukala taktiku a nadběhla si hned do středu dráhy. Střapeček ale neztratila z dohledu a tak opět doběhly obě holky do cíle. Posledním během dne byl Bahča s Ahm Shere. Vše zvládli bravůrně a byla to hezké zakončení dnešního courisngu. Následovalo společné seřazení a všichni účastníci obdrželi od pana starosty dárečky, mimo jiné nádherné knihy z místího kraje. Děkujeme!
Celý coursing byl dnes úžasný. Louka byla z jedné strany celá lemovaná diváky, kteří se přišli na běhání chrtů podívat. Atmosféra byla suprová, diváci povzbuzovali běžící pejsany a dokonce zde probíhalo tipování, který z pejsanů (barva dečky) bude v cíli dříve  Takže diváci byli opravdu super. Proběhlo rozloučení a pozvání na mši, která se bude konat v klášteře.
ObrazekMy jsme se rozloučili a jeli pro mamku. Rozloučili jsme se i s tetou a jeli jsme ještě do Milevska ukázat mamce, kde se celá akce konala. Koukli jsme na kousek mše a pak zašli na kafčo, kde byli Holubovi. Takže jsme ještě chvilku povídali a pak se jelo domů. Cesta byla v pohodě, takže celý den se vydařil.
ObrazekNa závěr bych chtěla poděkovat panu Heroutovi za pozvání na tuto akci. Jsme rádi, že jsme se mohli účastnit. Také děkujeme Holubovým, kteří postavili krásnou dráhu (cca 550 m) a za zdárný průběh coursingu. Doufáme, že jsme se zde nesetkali naposled a těšíme se na setkání - možná již na příští rok.

Fotogalerie ZDE

 

Náhledy fotografií ze složky www.pharaoh.rajce.net