Jdi na obsah Jdi na menu
 


Myslivecké slavnosti v Milevsku - 16.10.2010

dscn9703---kopie.jpgVloni touhle dobou jsme se v Milevsku loučili se slovy "naviděnou možná příští rok". Vše rychle uteklo a další rok a s ním myslivecké slavnousti jsou zde. Pan Herout (starosta Milevska a majitel faraonky Ahm Shere) nám již termín 16.10. oznámil na akci MSC v Jamným u Písku. Ovšem kdo coursingovou akci bude pořádat jsme nevěděli. Zhruba 14 dní před akcí mi přišel mail od pana Holuba z CCC, zda by jsme přijeli na předváděčku do Milevska. Minulý rok se nám zde líbilo, tak proč nepřijet i letos.
Od rána se v parku před klášterem konala výstava loveckých psů, my měli být na místě kolem poledne. Takže po dlouhé době jsme se v den akce i trochu vyspali. Na cestu jsme vyrazili kolem 10. hodiny. Maminka nám nabalila "výslužku" pro tetu Máňu do Kovářova, což je cca 7 km od Milevska. Mysleli jsme, že se chvíli zdržíme, bohužel čas byl neúprosný a k tetě jsme přijeli v 11.50 hod. Takže jsme vyložili dárečky a pokračovali do Milevska. Zde byli již Holubovi připraveni chystat dráhu. Na přivítání dorazil pan Herout a šli jsme do parku na občerstvení a předváděčku plemen psů. Ta probíhala dle skupi FCI. Paní rozhodčí zde byla na plemena lovecká, takže o chrtech a nás "primitivech" moc nevěděla, k představení chrtovitých plemen byli tedy vyzváni páníčci. Pár slov o faraonech a předvedení je za námi. Poté nás odchytla paní fotografka, že by potřebovala zapózovat na profil plemene faraona. Na detail hlavy jsem si vybrala Bahču a na postojovku Ghebbinku. Oba se své role ujali na jedničku a nafoceno bylo během pár minutek. Uvidíme, zda se fotky v časopise objeví.
dscn9699.jpgAle to už byl čas se přesunout k místu konání coursingu. S Ghebbi jsem přišla na okouknutí dráhy a hned jsme tedy otestovali dráhu - dlouhou cca 550 m. Gebča běžela poprvé na větším navijáku s většími kladkami. Start měla vynikající, ale hned první kladku musela řádně prozkoumat. Poté běžela cca půlku dráhy, než objevila další zajímavou kladku. To už jsem za ní musela doběhnout, protože neviděla návnadu přes hromádky posečené trávy. Jakmile ji opět zahlídla, tak s přehledem doběhla do cíle.
Mezitím přišli ostatní účastníci a také diváci. Jako první předváděcí dvojice si zaběhli Bahča s Asalkou. Oba "taktizátoři" nezapomněli přemýšlet a tak si hlavně Asalka hodně nadběhla. Při běhu se mi až zatajil dech, když oba ušáci běželi v plné rychlosti proti sobě a oba koukali do strany na návnadu. Ale asi o sobě věděli, neb těsně u sebe se vyhnuli. Ufff, dávají mi zabrat. Zdárně dobíhají do cíle, kde Bahča předvádí svůj super kill. Samozřejmě ho nemůžeme z návnady servat, ale i to se opět daří. Na předváděčce byli ještě saluky, barzoji, deeři, vlkodav, sloughi a to je myslím vše. Po odběhání profíků chrtů měli možnost vyzkoušení coursingu diváci. Někteří tohoto využili a své pesany za střapečkem pustili. Všem to šlo moc dobře a páníčci měli ze svých svěřenců radost.
Druhé kolo začalo hned po přestavění dráhy. Běželo se v opačném směru. Tentokrát jsem se rozhodla vyzkoušet Ghebbi do společného běhu a jako sparinga jsem jí vybrala Bahču (který nyní nadbíhá míň než Asalka, tak to byla podle mě lepší volba). Ghebbinka dostala dresík, aby si vyzkoušela část závodní výstroje. A šlo se na start. Oba se soustředili na návnadu a po výkřiku GO se vydali na trať. Návnada šla rovně, Bahča do prava a Ghebbi za ním! Hned si to ale srovnala v hlavě a místo sledování Bahči se vydala svoji cestou a sledovala návnadu. Kladky jí nyní vůbec nezajímaly, několikrát míjela Bahira a pro mou radost si ho vůbec nevšímala (narozdíl od zahrady, kde jemu i Asalce neustále vysí na krku). Do cíle přiběhl první Bahir a kupodivu neprotestoval, když přiběhla Gebča a návnadu jí přenechal! Asi ví, že se to Ghebbi teprve učí a musí si zafixovat i zákus.
Následovali ostatní a Asalka čekala na Sherinku (Ahm Shere), která dneska ještě neběžela. Všichni mají odběháno a pan starosta se uvolnil z poviností a přichází na dráhu se svojí fenečkou. Holky jsou na startu, zmítají se a štěkají jak šílené. GO a je to tady. Sherinka opět nezapomněla, co je to coursing a krásně běží. Asalka běží taky hezky, ale trochu "moudra" přece jen do běhu dává a někde v půlce jí újíždí tlapky a následují kotrmelce. Padá do měkké posečené trávy, hned z kotoulů přechází do plynulého běhu a pokračuje až do cíle. Super, holky jsou v cíli, následuje poslední běh fenečky ridgebacka, která se také nemůže dočkat a vypadá to, že z ní bude super závodnice. Táta pomáhá uklidit na dráze a pak se ještě přesouváme do parku na závěrečné povídání a občerstvení. Dostáváme dárečky od pana Herouta a pomalu se loučíme. Celý den bylo docela hezké počasí s občasným mrholením, až ke konci začínalo mírně pršet. Ale to už sedáme do auta a míříme domů.
Cestou je objížďka a na ní potkáváme bouračku u benzínky (jen mimochodem ráno zde byla taky bouračka se zasahujícími hasiči, záchranářským vrtulníkem ...). V obou případech došlo ke střetu zřejmě při vyjíždění z benzínky a srážkou vozidel jedoucích po hlavní. Tak snad všichni vyvázli bez vážných následků! Cestou se pěkně rozpršelo a déšť nás provázel až domů, kam jsme přijeli po osmé hodině večerní.
Ještě jednou děkujeme panu Heroutovi a manželům Holubovým za vydařenou akci. A opět se loučím slovy "příští rok na viděnou" !!!