Jdi na obsah Jdi na menu
 


Praha 21.-25.5.2008

Na návštěvu Prahy nás pozvala Lenka s Ezarem. Této lákavé nabídce jsem neodolala a tak jsme s Asalkou vyrazily na výlet (Bahča zůstal doma, protože Ezara nebere zrovna jako kámoše). Dlouho vybíraný termín připadl na předposlední květnový víkend, který byl zakončen mezinárodní výstavou psů v Litoměřicích.

Asalé, Ashra, EzarVe středu dopoledne nás táta dovezl k Lence, která nás hned ubytovala ve svém útulném pokojíčku vyzdobeným egyptskými obrazy. Asalka se po delší době viděla s Ezarem, takže se vyblbli na zahradě a poté táta odjížděl domů. Odpoledne jsme uskutečnili dlouho slibovanou návštěvu Mileny s Ashrou. Ashra oboum ušákům hned ukázala celé své území a neúnavně bláznili až do pozdního večera.  My jsme zatím probraly veškeré novinky. Bohužel nebylo moc teplé počasí, takže to nebylo na žádné venkovní posezení, ale i tak jsme si návštěvu velice užili! Večer jsme přijeli utahaný "domů" k Lence.

Zvědaví faraoniVe čtvrtek nám Léňa nachystala výletní plavbu parníkem z Rašínova nábřeží do ZOO. První nová zkušenost pro Asalku byla cesta tramvají na Rašínovo nábřeží. Cestlu zvládla velice statečně. Nalodili jsme se na parník a naše dobrodružství mohlo začít. Plavba Vltavou byla nádherná a Lenka nám jako zkušený průvodce ukazovala skvosty Prahy. Ušáci také jako zkušená osádka parníku koukali na vše kolem se zájmem, takže neunikli záběrům fotografů. Při plavbě se dokonce podávalo občerstvení v podobě práků v rohlíku, takže jsme se stihli i nasnídat. Po 75 min. jsme dopluli na místo - k pražské ZOO, kde nás přivítal Trojský kůň.

ZOO Praha - žirafyProcházka po ZOO byla super, počasí nám taky přálo, takže jsme si návštěvu zvířátek užívali. V pavilonech a místech kam se nesmí se psy jsme se vždy prostřídali. Některé části zoo byly uzavřeny z důvodu rekonstrukcí, ale nebylo jich moc. Velice hezký byl nový unikátní pavilon gaviálů indických (velice ohrožený druh krokodýlů). Spousta zvířat měla právě dobu oběda, takže se nám naskytly krásné pohledy při "stolování" místních "obyvatelů"! My jsme také zdolali nějaké to sousto na posilněnou. Nelze popsat všechny krásy pavilonů, výběhů a zvířátek samotných jednotlivě, takže dohromady vše tvoří jednu vzájemně propojenou podívanou. Jako vždy mě uchvátili žirafy (svým krásným ladným pohybem) , moji oblíbenci sloni, volný průchod mezi lemury....a spoustu dalšího. Asalka s Ezarem celou dobu se zájmem sledovali dění kolem. Pozdě odpoledne jsme zoo opouštěli a vyrazili tramvají domů.

Trojský zámekPáteční ráno nás přivítal déšť! Naštěstí se jednalo o přeháňky, tak nám počasí nebránilo v dalším výletu. Tentokrát to byl takový menší oddechový výlet na Trojský zámek a Botanickou zahradu hl.m.Prahy. Přes zámeckou zahradu jsme se vydali do botanické zahrady. Stále nás cestou provázely mírné dešťové přeháňky. Botanická zahrada mě velice zaujala a určitě se  na ní přijedeme ještě podívat a to zase v jinou roční dobu, kdy budou kvést zase jiné rostliny. Nemohla jsem si nechat ujít návštěvu Fata Morgany. Byla to úchvatná procházka "džunglí", k vidění byli krásné tropické rostliny, vodopád, poletující ptáčci a motýli - prostě vše byla jedna velká krása. Vše doplňovala příjemná hudba z reproduktorů, napodobující zvuky přírody. Cestou domů si Asalé stihla poranit zadní tlapku - zřejmě o nějaké střepy, takže následovalo důkladné čištění a obvazování. Odpoledně jsme využili k odpočinku po náročných akcích.

HradčanyV sobotu jsme vyrazili na prohlídku pražských památek. Cesta začala opět oblíbenou tramvají, kterou už Asalka zvládala s přehledem. Lenka vybrala trasu po Královské cestě, kde jsou k vidění nejnavštěvovanější místa Prahy. Vše jsme důkladně fotili, neustále jsme odpovídali na dotazy zvídavích turistů, kteří netušili co je to za psy, takže jsme dokola podávali informace o plemeni, pózovali fotografům a maminkám s dětma, kde probíhalo drbání pejsků... Procvičili jsme si také pár anglických a německých slovíček s cizinci...no prostě náročný den. Vždy když jsme se chystali na focení, tak se kolem udělala skupinka fotografů, jen my jsme pořádně nemohli přes ty davy lidí fotit a jen s velkou trpělivostí našich ušáků jsme i my pár fotek udělali! Asalce se moc líbil výhled z hradeb města, takže neustále vyskakovala na zídky, aby měla větší rozhled! Cestu jsme zakončili další novinkou a tou bylo metro. Pro Asalku jedna velká neznámá, spousta lidí, zdolali jsme několik eskalátorů (jezdících schodů), na kterých jsem měla strach o Asalčiny tlapičky, nicméně vše se zadařilo a Asalka vše absolvovala s velkým nadšením, zájmem a také trpělivostí! Odpoledne jsme již začali balit své věci, protože nás čekala už jen nedělní výstava a odjezd domů.

ObrazekNedělní mezinárodní výstava psů se konala v Litoměřicích. Ráno přijela i Bára s Esminou (Esme Putimská brána - Ezarova sestra). Holky si moc nepadli do oka, takže se konala i menší rvačka. Takže holky byly pro jistotu v autě odděleny. Nejspokojenější byl Ezar, protože vždy měl jednu u sebe. Nakonec se ale spřátelily a na výstavišti chodily bok po boku jako velké kámošky. O výstavě v samostatném článku (viz odkaz na začátku odstavce). Na výstavu dorazili rodiče a hlavně také Bahča, kterého Asalka mohutně přivítala - vždyť se pět dní neviděli!!! Po výstavě jsme u Lenky vyzvedli naše věci, rozloučili se a jeli domů.

Tímto Lence ještě jednou děkuji za vše, co pro nás obětovala, za skvělou průvodcovskou činnost a prostě za krásně užité dny. Děkujeme Ti Léňo. A také děkujeme Ezarovi za velice milou společnost.

Fotogalerie z jednotlivých výletů následuje na http://pharaoh.rajce.idnes.cz/