Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bahir al Ghazal Farafra

Bahir se narodil 15.srpna 2004 v Uherském Hradišti v chov. stanici Farafra u chovatelky Pavlíny Pipalové. Do svých 2 měsíců žil společně se svými rodiči - otec: Cameo's Set Antefa (import USA), matka: Antea Bohemia Genao a bratry (B'Anubis, Bahir Dar Ra, Bir Abú Mingar, Bir An Nasirah a B'Anches - všichni Farafra).

Pro nás nastal den "D" 9.října 2004, kdy jsme se rozhodli jet na "nezávaznou návštěvu" podívat se na štěňátka faraonských psů. V tu chvíli nás ještě nenapadlo, že s jedním odjedeme domů. Po rozsáhlém hovoru s paní chovatelkou padlo definitivní rozhodnutí, že s námi jedno štěňátko pojede domů. Těžší bylo rozhodnutí, kterého pejska si vezmeme. Volní v tu chvíli byli dva. Nakonec jsme si vybrali našeho Bahira.

Celou cestu domů (do Žďáru nad Sázavou) mi Bahirek prospal na klíně. Doma ho čekala velká zahrada, rodinný domek a tři kočičky - Macínka, Mourínka a Nikuška. Niki dala Bahčovi najevo, kdo je doma pánem a Bahir jí celou dobu respektoval (bohužel postupem času nás Niki opustila - otrava - a Bahirovi se dlouho stýskalo). Bahirek se velice rychle doma zabydlel a nejradši běhal na zahradě nebo naopak spinkal v poseli s páníčky. Ani jako štěňátko nesmutněl po rodičích nebo sourozencích. Hodně rychle z Bahira vyrostl krásný faraon.

Už od štěněčího věku jsme brali Bahira všude s sebou. Ať už to bylo na nákup, kde předpisově čekal v autě nebo na různé akce (např. zahrádkářské výstavy, pouť, zoologické zahrady...). Zažil cestu autobusem, koňským povozem a samozřejmě autem. Socializace probíhala v různých situacích prakticky denně, takže z Bahira vyrostl čistotný bezproblémový faraon. Občas sice víc štěká, ale to jsou "upovídaní" faraoni. Ze všeho nejvíce miluje výlety do zoologických zahrad, kde se kamarádí se zvířátky. Také miluje turistické výlety se svými kamarády vipety. V okolí Žďáru nad Sázavou je spoustu turistických tras, takže není problém s uspořádáním výletu.

Hned na jaře 2005 jsme také začali jezdit na dostihy, kde jsme poznali ostatní faraony a jejich páníčky. V necelém roce si Bahir vyzkoušel dostih na vlastní kůži. Také jsme vyrazili na Pharoh Fest Open do Rudné pod Pradědem, kde si Bahir zkusil coursing. Ten se mu líbil snad ještě víc než dostihy. Nicméně pro lepší dostupnost (vzdálenost) jsme se rozhodli věnovat nejprve dostihům.

V necelém roce a půl měl Bahir zdravotní problémy. Ve štěněčím věku mu nesestoupilo jedno varlátko - zůstalo mu v břiše. Varlátko mu působilo uvnitř potíže - putovalo v břiše a tropilo takovou neplechu, že jsme o něj málem přišli. Veterinář velice rychle rozhodl pro kastraci - doporučil nám celkovou (tj. i varlete sestoupeného). S tím jsme souhlasili. Při operaci veterinář zjistil, že má Bahir varle omotané kolem sleziny a přiškrcovalo jí. Z toho důvodu musel veterinář rozříznout celé břicho a naštěstí slezinu přiměl k funkčnosti, takže jí mohl ponechat a odoperoval pouze varlátka. Zákrok byl úspěšný a Bahir velice statečně nesl pooperační bolesti a během 14 dní bylo vše v pořádku.

Nebyli jsme si jisti, že se Bahir vrátí do kondice, ale on vše krásně překonal a na jaře 2006, kdy začala další dostihová sezóna byl v plné síle a mohl se vrátit na dostihovou dráhu. Bahir splnil běhy pro získání dostihové licence. Účastnil se i Mistrovství světa v Maďarsku. Jenže dostihy ho přestali bavit a běhal pouze, když běžel sám. Což přestalo bavit nás a zkusili jsme se věnovat více coursingu. Bahir je coursingový "maniak" a když náhodou delší dobu (pro Bahira to znamená asi 14 dní) nejedeme na coursing, tak je nešťastný. Takže se z nás stali pravidelní návštěvníci skoro všech coursingů, které se v sezóně konají. Za největší úspěch považujeme získání Coursingového vítěze 2006 (sčítají se body z bodovacích coursingů a jedinci s největším počtem bodů získají toto ocenění - zvlášť psi a feny každého plemene).

Když byli Bahirovi skoro dva roky, rozhodli jsme se, že by bylo vhodné pořídit nový přírůstek do rodiny - druhého faraona. Nemuseli jsme dlouho přemýšlet - chtěli jsme fenku a zrovna byl plánovaný vrh našeho kamaráda Vládi Karbusického - chov.stanice Ammut. Takže vše bylo dohodnuto a čekalo se na narození štěňátek. Narodila se jen 1 fenečka a 5 pejsků. Nemuseli jsme tedy ani vybírat, kterou holčičku si vezmeme a vybrali jsme si i jméno - Asalé Re Ammut. (Povídání o Asalce v samostatném článku.)

Když jsme jeli pro Asalku jel s námi i Bahir, odvezl si ji domů a velice pěkně ji přijal. Doma jí hned ukázal zahradu a v obýváku jí nanosil své hračky. Taky jí ukázal svoje místečko a doslova jí ho nabídl na spaní. Celé hodiny si spolu vydrží hrát. Bahir ze dne na den rychle dospěl - měl teď starosti s tím, aby dobře opatroval a ošetřoval Asalku, byl to takový její "velký brácha", který ji musí hlídat. Oba se krásně doplňují, takže se doma nemáme čas nudit.

Ovšem Bahirek začal mít v necelých 2,5 letech opět zdravotní potíže. Již odmalička jsme dost často chodili na čištění análních žláz. Po druhém roce to začalo být častěji a častěji a Bahir měl neustálé záněty a dostával často antibiotika přímo do žláz. Jenže ani to nepomáhalo, tak musel opět kolem Vánoc 2006 na operaci. Žlázy měl velice veliké, ale malé otvory na vyprazdňování. Proto je měl pořád ucpané a zanícené. Operace opět proběhla právě včas, protože žlázy začínali přirůstat ke svěrači konečníku. Což by mohlo mít za následek omezení jeho funkce. Bahir měl pooperační komplikace, kdy dostal ještě zánět do sešitých ran a všechny stehy se předčasně rozpadly. Veterinář mu nechal rány otevřené a dlouho jsme je několikrát denně čistili desinfekcí a mastičkou podporující srůst tkáně. S této operace se Bahir dostával ještě dlouho. Měl několikrát antibiotika, svěrač konečníku nechtěl začít po operaci fungovat...vše trvalo skoro dva měsíce. Naštěstí se Bahir dal opět dohromady a dnes není po zákrocích památka (krom skoro neviditelných jizev).

Bahir se opět dal zcela dohromady a "raduje se ze života". Začal další svoji coursingovou sezónu, ve které se mu vede ještě lépe než v té minulé. Zase s radostí navštěvuje zoologické zahrady a absolvuje s nadšením turistické výlety. Také konečně vyrostl v krásného faraona. Při všech těch zdravotních potížích měl problémy s váhou - byl hodně hubený. Takže nyní je z něj krásný kluk s velikánským elánem do života.

Bohužel osud mu zabránil ve výstavní kariéře, kde by byl zřejmě velice úspěšný - miluje předvádění, dav lidí kole sebe, ostatní psi v tom ohromném davu. Ale i tak je pro nás ten nej nej nej Bahirek! Když jdeme s Asalkou na výstavu, tak Bahir chce také do kruhu, takže mu dáme příležitost alespoň ráno před zahájením posuzování a na výstavním vodítku ho s ostatními pejsky také provedeme. On je pak velice šťastný, že se mohl také ukázat. Ale jak říkáme, kdyby nebyl Bahir kastrovaný, tak by jsme si nepořídili fenečku, což by znamenalo nemít Asalku. A to je prostě ten osud - něco zlé je pro něco dobré.

Bahir má velice přátelskou povahu, tedy někdy se mu nelíbí velký pes a chce mu dokázat, kdo má více sil. Když se na něj usměje nějaký kolemjdoucí člověk, hned na něho začne vrtět ocáskem a jde se mazlit, což s námi "domácími" nechce. Má rád malé pejsky, štěňátka a své nejbližší psí kamarády, které zná odmalička. Bahča je hodně upovídaný a když se s ním nikdo doma nebaví, začne se on sám bavit s námi. Umí si otevírat dveře, takže si chodí sám ven kdy se mu zachce - jen neumí zavírat, takže to už je na nás. Nemá rád déšť, takže když prší je raději doma a pospává. Ale když dostane pláštěnku tak jde ochotně i do deště. Vlastně od malinka je zvyklý na oblečky (máme na Vysočině tuhé zimy), takže se žádnému oblečku nebrání a má je rád. Však má rozšířenější "šatník" než já.  Doma je velice hodný, čistotný a docela poslušný. Má rád různé hračky, které vydrží sice jen pár minut (ty odolnější pár dní), takže u nás doma je to pořád jak v mateřské školce - na každém kroku hračky. Ale nikdy nic doma nezničil a všímal si pouze těch svých hraček. Doma žije bez problémů s kočkami (nyní už jen s Morínkou, Macínku nám přejel v létě vlak). Bahir je náš miláček a nikdy jsme nelitovali rozhodnutí, že jsme si vzali právě tohoto pejska. I přes všechny zdravotní potíže jsme rádi, že ho máme a neměnili by jsme nikdy v životě. Vždycky pro nás bude Bahča náš první faraon, který nás okouzlil svoji povahou a svým srdíčkem. 

 

Náhledy fotografií ze složky Bahir al Ghazal Farafra