Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing 2009 - tréninky

27.12.2009 - Chrudim

ObrazekNa poslední coursing v tomto roce jsme se vydali do Chrudimi. Cesta proběhla v pořádku, na místě nás dokonce čekalo sluníčko, které bohužel svítilo jen chvíli. Také nás čekalo velké překvapení. Když jsme hledali místo konání coursingu, tak se ve zpětném zrcátku objevilo autíčko od Fíbi. A taky to bylo její autíčko a přijela celá její lidská smečka. Z faraonů zde byla i Jana s Hanifem, takže i na konec roku se nás pár rezatých sešlo na startu! Chvilku po příjezdu se začalo běhat a jako první běh byli Bahča a Asalka. Dráha byla zmrzlá-travnatá, ale bez větších nerovností, takže se pejsanům běhalo hezky. Oba ušáci běželi krásný běh, v cíli byl první Bahča a hned za ním Asalka. Bahča si to tenokráte "vyříkal" i s ní, takže se zachoval jako "pravý chamtivý starší brácha". Ve třetím běhu se utakli Fíbí a Hanif. Běželi jako vždy krásně! Hned na to běželi kámoši vipeti Cyril s Míťou. Cyril utekl na startu páníkovi a dal si takové své "coursingové předkolo" a až pak se mohlo běžet. A dokonce už  i z Míti se stává coursingový profík bez napadání!
Mezitím se konalo školení začátečníků, kterého jsme se jako profíci neúčastnili a o čem se tam povídalo budete muset vyzvědět od Age (vipeta), který se řádně proškolil a teď bude "chytrej jak rádio"  Age si také zkusil coursing a zvládl ho na jedničku. Po doběhnutí prvního kola se rozdávaly dárečky. Každý z účastníků donesl tolik dárečků, kolik měl pejsanů na startu. No a aby nebylo dárečků málo, tak naši "kluci" dostali dodatečně další nové obojky, tentokráte "santaclausovské". Jsou červené a podšité bílým kožíškem. Moc jim to v nich sluší.
Druhé kolo běžel Bahča s Fíbí a chudinku ji v cíli pěkně "sramoval", ale Fí se nedala a taky mu to trochu oplatila. Pak byli zase kámoši. Asalka běžela s Hanífkem. Na startu se sekl naviják, tak nám dali ušáci pěkně zabrat, aby jsme je udrželi. Nakonec jsme byli odvoláni a start se odložil. Ale dočkali jsme se, takže si to ušáci užili a předvedli opravdu nádherný běh. Ještě jsem pusila Míťu, který běžel opět s Cyrílkem a běh měli taky krásný. 
Ale to už byl čas na rozloučenou. Nezapomněli jsme se stavit na nařízený nákup a hurá domů! Takže děkujeme ještě jednou za krásný den a těšíme se na setkání v příštím roce.
Fotogalerie ZDE

17.11.2009 - Ráby

ObrazekSdružení MSC testovalo novou dráhu "Pod Kunětickou horou". Jelikož je to pro nás jen 70 km, tak jsme nemohli chybět. Bohužel Asalka měla zánět uší, který měla zřejmě z nachlazení, tak jsme jeli pouze s Bahčou. Ani jsme se nestihli rozkoukat a Bahča šel na start. Jiný faraon zde nebyl, tak běžel sólo. Dráha byla hezky postavená. Po Bahči běhu dorazili také Kuňadry se smečkou. Běhání rychle odsýpalo a přišla řada na štěňátka. Všem bylo vysvětleno, co mají dělat, štěňátkům byl ukázán střapeček a šlo se na věc. Běžel i kámoš Age, který ještě neovládá v běhu své dlouhé tlapy, ale nepotřeboval pánečkovu asistenci a doběhl krásně do cíle. Pak si to zopakoval ještě jednou. Některá mimča museli doprovázet i páníčci a byla to moc hezká podívaná.
Druhá kola byli ve znamení společných běhů. Běhalo se i po 4-5 pejsanech a to byla paráda. Všichni si to moc užívali. Bahča běžel se třemi dlohousrstými vipety. Start měl perfektní, pak následovalo pár výměn pozic v běhu a při zákusu se Bahčovi jeden vipetík nelíbil a tak se ho snažil od návnady odehnat. Běhali další a další pejsani. Rozloučili jsme se s Barčou a následovala prohlídka okolí.
Na Kunětické hoře jsme již párkrát byli, ale je to krásné místo, tak jsme výstup na vrchol absolvovali i nyní. Začínali jsme u jelena, následoval výběh koz, kde se Bahčovi jedna moc zalíbila a tak se s ní přes plot hezky "oňufával". Pak už jsme začali výstup na vrchol. Bahča byl moc hodný a tak si občas pochodoval na volno. Moc se mu líbili pozůstatky zídek, které poctivě zdolával. Jelikož byl již pozdní podzim, tak byl hrad zavřený, ale rozhled na okolí byl úžasný. 
Po sestupu dolů jsme se vydali do "Perníkové chaloupky". Bylo zde plno lidí a hlavně dětí, pro které zde byl doprovodný program. Nakoupili jsme perníčky pro rodinu a šli jsme na oběd. Cestou nás potkalo dítko, které hlásílo "hele písek, písek" ve skutečnosti to bylo "spisovně" pejsek, pejsek - jak oznámila jeho maminka  Pozdní oběd byl v místní restaraci vynikající, mohu vřele doporučit. Příjemné posezení, ochotná obsluha a hlavně všudypřítomná dobrá nálada. Ale to už byl čas jet domů, kde nás čekala mamka s Asalkou.
Fotogalerie z procházky
ZDE
Video - štěňátka, dospěláci 1.část, 2.část, 3.část

22.8.2009 - Radslavice

ObrazekNeoficiální závod Hon na lišku, pořádající klub ceskypes.cz. Naše první akce s Českým psem se nám líbila. Běhalo se na naší oblíbené dráze v Radslavicích, kde jsme ještě letos neběhali. Dopoledne se i počasí vydařilo a to předpověď nebyla moc příznivá. Běhalo se dle různých skupin a my jsme patřili do kategorie II. a V. skupina FCI. Již při sledování prvních běžců nám bylo jasné, že je pro naše "nadbíhače" moc dlouhá startovní rovinka - na které se mimochodem měřil i čas do doplňkové soutěže nejlepší sprinter. Dráha vypadala velice jednoduše, ale nakonec na ní vyhořela spousta závodníků a hodně jich končilo s nedoběhem. Takže jsme si nedělali moc velké naděje. 
Bahir běžel v červené dečce a Asalé v bílé. Bahir vystartoval nádherně, ale Asalé "to vzala" rovnou doleva a Bahču tímto také strhla s sebou. Návnadu tudíž oba ztratili, ale krásně ji hledali, až ji nakonec našli. Asalé se ještě nechala vynést záludnou zatáčkou, takže zbytek tratě jen doháněla Bahira, který běžel hezky. Po odběhání prvního kola se v dálce začala zatahovat obloha a chystalo se pršet. Konečný verdikt tedy byl, že se odběhají licenční běhy a závod byl vyhlášen jako jednokolový. Při vyhlašování opravdu začalo pršet a široko daleko bylo vidět jen a jen zataženo. Asalé se v naší kategorii umístila na 4.místě a Bahča na 3.místě. Dostal medaili, diplom a také nějaké mlsky. Diplom měl krásnou větu na závěr: "Kořist byla úspěšně odchycena a zadávena"
  Cestou domů nás doprovodil velký liják. Akce se nám i přes nepřízen počasí líbila. Nezklamalo ani tradiční občerstvení u dráhy s vynikajícími klobásky! Takže děkujeme organizátorům za příjemně strávený den.
Foto z akce ZDE
Autor foto:
www.rasaja.rajce.net Děkujeme!

 

 

13.4.2009 - Přívrat u Litomyšle

ObrazekNa Velikonoční pondělí jsme dopoledne vyrazili na výlet spojený s tréninkem coursingu. Cestou do Přívratu jsme se stavili do Litomyšle, městečka s krásným náměstím, zámkem, který je památkou UNESCO a mnoho dalšími památkami. Na zámek jsme se bohužel nedostali, tak snad někdy příště. Bahču procházka po náměstí moc nebavlia, ale na druhou stranu byl nadšen, co vše bylo na tom náměstí "napsáno" ostatními pejsky :-)
Ale to už byl čas jet do Přívratu. Přijeli jsme jako druzí po našich kámošech vipetech. Takže jsme si udělali pohodlíčko a čekali na příjezd Věry s navijákem. Trať byla jako vždy v Přívratu na sjezdovce, bohužel motorka nefungovala, tak se prošli i páníčci při natahování návnady. Trochu zlobil naviják, ale panovala bezva přátelská atmosféra, takže vše bylo v pohodě. Asalka má od veterináře povoleno již běhat, takže to byla její letošní premiéra. Naši ušáci běželi tři běhy, všechy společně. První běh byl nádherný, krásně spolupracovali a Asalka konečně i zakusovala "zajíce" v cíli. Při druhém běhu se nám přetrhlo lanko, oba zajíce urputně hledali a nakonec i našli a měli obrovskou radost, že se jim ho povedlo najít. Při třetím běhu se opakovalo přetržení lanka, ale "kluci" již věděli, kde se "to seklo" a zůstali u návnady a v běhu pokračovali z místa zastavení návnady. Krásně doběhli do cíle a byli naprosto spokojení, že si zaběhali.
My jsme si užili krásný, slunečný den s přáteli, ale už byl čas na odjezd domů!
Fotogalerie z města Litomyšle
ZDE

22.3.2009 - Svitavy

ObrazekPrvní letošní běhačka byla ve Svitavách s RR-sportem. Původně jsme byli nahlášení v kompletní sestavě, ale Asalka má ještě zákaz běhání po operaci, takže na výlet jel jen Bahča. Tentokráte jsme jeli tedy v sestavě já, táta, brácha Milan s Ivčou a Bahča. Na cestu nám svítilo sluníčko, bohužel u Svitav se schovalo a vystřídal ho vítr. Celý den byla tedy pěkná zima.
S RR-sportem jsme ještě nikdy neběhali, tak pro nás byla spousta věcí novinkou. Běhalo se na plochodrážním stadioně, uprostřed dráhy s nekonečným navijákem. Každý pes absolvoval dvě kola a to samostatně (tj. sólo běh), dráha byla stavěná do oválu a uprostřed byl plůtek, aby si psi tolik nenabíhali, protože běh byl měřen na čas - ne na body. Bahča si to krásně užil, dokonce si nenadbíhal - oběhl krásný ovál a také to bylo jeho první běhání na nekonečném navijáku.
Po skončení běhů se přešlo k vyhlašování vítězů. Z každé kategorie (psi, feny, štěnátka) bylo ocěněno 5 nejrychlejších závodníků. Bahča se mezi ty nej nedostal, bude muset více trénovat, neboť je po zimně pěkně zatuhlej a zatloustlej  Poté jsme již uháněli do vyhřátého auta a hurá domů do teploučka!
Video
ZDE
Fotogalerie ZDE (autoři foto: www.royalstuart.wbs.cz a www.spice.estranky.cz)

19.4.2009 - Svitavy

ObrazekDruhé naše běhání s RR-sportem pod názvem RR Sport Cup. Tentokrát jsme běželi v kategorii příchozích plemen. Opět se běhalo do oválu, na dvě kola a na čas. První a druhé kolo se běželo v opačném směru, takže pro pejsany to byla větší zábava. Jako první začala kategorie Junior, následovaly Adult, Příchozí, Baby, Dorost a Veteráni. V prvním kole běželi Asalka i Bahirek moc pěkně. V druhém kole Asalka sice nádherně běžela, ale před cílem se rozhodla jít očenichat dráhu, takže její projítí cílem a zastavení časomíry bylo až po mém přivolání. A co si budeme povídat, přivolání faraona, kterému se nechce není snadné  Bahča běžel i druhé kolo suprově. 
Na Sport Cupu postupovali nejrychlejší psi po dvou kolech do rozběhu o "Nej fena/pes". Z příchozích to byl Bahir a boxerka Easy, které se dnešek také vydařil. Bahča tento rozběh vyhrál a stal se tak nejen Nejlepším příchozím psem, ale také Vítězem příchozích RR Sport Cup 2009. Za tento úspěch obdržel krásný pohár, diplom, kokardy, granulky a také něco pro kutily. Asalka získala druhé místo v kategorii příchozí fena za Easynkou.
Celý den nás zahřívalo sluníčko, které se střídalo s mraky, které přinášely příjemné ochlazení. Domů jsme přijeli mírně "připeklí", unavení, ale spokojení. Kluci si dali ještě pár koleček po zahradě a večer padli!
Fotogalerie ZDE (autoři foto: www.royalstuart.wbs.cz a www.spice.estranky.cz

 

Náhledy fotografií ze složky www.pharaoh.rajce.net