Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing 2010

Kozlov 13.11.2010
Anubis Cup

Autor foto k článku www.bahira.rajce.net Bahir a Hanif (autor foto: www.bahira.rajce.net)
Letošní sezona končí a je zde poslední závod tohoto roku - Anubis Cup. Běhá se na Kozlovském kopci pod rozhlednou u chaty Maxe Švabinského. Je to jeden z nejbližších coursingů pro nás, takže ráno vyjíždíme až po šesté hodině ranní. Cestou začíná svítat a obloha přináší nádhernou podívanou. Takže za jízdy pořizuji pár fotek. Přijíždíme na místo, hned za námi Kuňadry, takže parkujeme vedle sebe a pesani se řádně vítají. Ghebbi má opět pocit, že všichni pejsani jsou zde kvůli ní, aby si mohli spolu hrát. Naštěstí pár parťáků našla. Jdeme na veterinární přejímku v plném obsazení. Všem jsou zkontrolovány očkováky, čipy a změřena teplota. Vše je ok, ještě přejímka na závod a můžeme jít. Fouká silní vichr a tak se všichni scházíme v místnosti "bufáči" pro nás coursingáře. Je zde teploučko, bar s občerstvením a stánek Anubisu. Ghebbi nemá zimní obleček a tak si jde jeden vybrat, tedy mám jeden vytipovaný na netu, takže se jde na zkoušení. Super, obleček sedí perfektně, takže ho bereme! Táta sice brblá, ale takhle důležitá věc je potřebná!
Jde se na první kolo, dráha je postavená úžasně, 700 m dlouhá, začíná se na kopci, poté pod kopec, mírně nahorů a dolů a k cíli opět do kopce, kde si pesani pěkně máknou. Bahir běží s Hanifem, před jejich během se trhá lanko při natahování, tak si kluci chvíli na startu museli počkat. Vše je opraveno a může se startovat. Kluci vyrazili hezky, Bahča mírně zkratkou, ale dolní část dráhy nefláká. Pár metrů před cílem se návnada zastavuje. První dobíhá Hanif, což se nelíbí Bahirovi, takže je o střapec opět bitka. Než páníčci doběhli, tak si to kluci krásně užili v "přátelském obětí"! Bahča si odnáší škrábanec na boku, ale jen povrchový. 
Asalé běží s Esme, která je zde bez paničky, přivezla ji kamáradka Romana s vipetkou "Bety". Romana je nejistá v pouštění, tak Esinka startuje z ruky Jany od Hanifa. Holky startují a běží obě "zkratkou", dolní úsek super, Asalka v cíli bez zákusu.
Jdeme na oběd, v nabídce nechybí svatomartinská husa, kterou si dává tatínek, ostatní si vybírají každý něco jiného. Jídlo máme během chvilky na stole a je to výborný! Takže hned je nám líp. Čas ale rychle letí, v druhém kole je tedy dráha zkrácená, neb se blíží třetí hodina a s ní přichází pomaloučku (později rychle) stmívání! Vše jde rychle, až před námi se zamotal naviják. Tentokrát běží první Esme s Hanifem. Esme pouštím teď já, je k neudržení z toho dlouhého čekání. Vše je opět opraveno a jde se na to. Dráha je takový trochu ovál, takže pesanům nedělá problémy. Další běží Asalé s Bahirem, oba si opět nadbíhají a než se nadějeme jsou v pořádku v cíli. Zapadající sluníčko vykouzlilo krásné záběry pro fotografy, kdy pesani běží proti oranžové obloze na vrcholku kopce. Je to úžasná podívaná!
Jen tak tak se odběhalo i druhé kolo. Basenžíci běželi již za šera, ale zvládly se odběhat všechny běhy. Za nedlouho je vyhlášení. Vítězové dostávají sošky Anubise a první tři místa medaile. Za faraony psy vyhrál Hanif, 2.místo Bahir. Feny 1.místo Esme, 2. Asalé. Rychle se loučíme a již po tmě odjíždíme domů. Párkrát nám přeběhly přes cestu srnky, vždy jsme je včas viděli. Co je ale horší, že se na silnici mimo obce motali asi na 4 místech i neosvětlení chodci, které jsme viděli vždy na poslední chvíli. Ach jo, kdyby radši zůstali sedět doma, nebo si aspoň pořídili světlo, aby byli vidět! Naštěstí i chodce jsme zaregistrovali včas a dojeli jsme tedy v pořádku domů!
Děkujeme organizátorům za krásný závod, spoznorům za ceny a všem za super den s přáteli!

Fotogalerie ZDE

 

 

Kralupy nad Vltavou 31.10.2010
VI. Memoriál Karla Grünwalda

dscn9917.jpgPředposlední bodovací coursing letošní sezony je tu! Tentokrát běžíme v neděli s nechrty a psy bez PP. V sobotu zjišťuji, že přejímka je zkrácená a je od 7 do 7,30. Kdo přijede po přejímce, má ještě šanci se přihlásit do 8. hodiny, ale za dvojnásobné startovné a kdo přijede po osmé - má smůlu. S tímto systémem musím jedině souhlasit, aspoň se bude začínat včas a konec závodu nebude někdy po tmě. Takže aby jsme stihli přejímku vyjíždíme ve 4 ráno (ještě, že se měnil čas a my mohli o hodinku dýl spinkat). Do Kralup jsme přijeli v půl 7, tak jsme posnídali, vyvenčili a pak šli na přejímku.
Z faraonů jsme byli my s Bahčou a Asalkou (Gebča samozřejmě dělala doprovod), Martin s Farivem a Jana s Hanifem a juniorem Belmondem. Měla přijet ještě Bára s Esme, ale Esinka nebyla v pořádku, tak holky nepřijely. Podívat se přijela taky Lenka s Malinou, takže faraoni se zde sešli opět v pěkné sestavě.
V prvním kole běžela Asalka opět s Bahčou. Oba si hned po startu trochu nadběhli, ale sledovali po očku návnadu a druhou polovinu už tolik neflákali. Hanif běžel s Farivem a kluci předvedli pěkný běh s tradiční bitkou u zákusu. V přestávce si Gebča vyhrála s Belmondem a štěňátkem ibizana a ridgebacka. Přijela taky sestřička Galla, takže o hrátky nebylo opravdu nouzi a mlaďoši byli spokojeni.
Do druhého kola nastoupila Asalka opět s Bahčou. Bahir, měl druhé kolo docela hezké (kdo ho zná ví, že většinou druhé kolo odflákne). Za to Asalka běžela rovnou čarou tam, počkala na návnadu a pak rovou čarou do cíle! Hanif běžel tedy opět s Farivem a opět moc pěkně. Kluci to prostě neflákají jak ti naši ušáci! V cíli se zase trochu šťouchli o střapeček.
Čekání na vyhlašování výsledků jsme si krátili povídáním a procházkami. Počasí nebylo zrovna nejteplejší, sluníčko vysvitlo až odpoledne a ne na dlouho, ale i tak jsme se stihli ohřát. Příroda zde hrála všemi barvami, tak jsem udělala pár podzimních fotek, ale psí jsem nezvládla ani jednu. Galinka se Simčou a Lubošem koupili obleček na zimu a po druhých bězích jeli domů.
Ale to už je čas na vyhlašování výsledků. Při letošním posledním coursingu CCC bylo vyhlášeno spoustu doplňkových kategorií. Ve většině dominovali ibizani Biši a Komtesa a faraon Hanif. Takže jsme měli radost, že naše plemena ovládla dnešní den. Asalka získala cenu (balíček dárečků) za 6 (?) místo nej fena, Bahir byl nejstarším psem závodu a obdržel krásnou kokardu a "talíř". Asalka se umístila na 4.místě mezi faraony (v licenci má uvedeno místo první - fena), Bahir na místě 3. s medailovým oceněním, Fariv 2. a Hanif 1.místo. Ještě jednou gratulujeme! Domů jsme jeli již při stmívání a cestou nás provázela již jen tma a kolony na dálnici - naštěstí směrem do Prahy a ne na Brno.
Děkujeme organizátorům za krásné běháníčko a sponzorům za ceny. S některými se uvidíme za 14 dní v Kozlově na Anubis Cupu, s některými v Harrachově. Moc se těšíme!

Fotogalerie podzimní přírody ZDE

* * * * * * * * * *

Kralupy nad Vltavou 2.10.2010
Mistrovství ČR

Galla a GhebbiRáno vstáváme po 4. hodině, balíme a za hoďku jsme na cestě, aby jsme stihli přejímku. V Kralupech se vždy sejde početnější výprava faraonů. Do závodu bylo nahlášeno 6 jedinců (1 fena a 5 psů), ale Fíbinka si rozmyslela hárání a tak se naše sestava rozšířila o jednu fenku. Již tradičně nechyběli ani faraoní mlaďoši, tentokráte v sestavě - naše Ghebbi, její sestřička Galla, Hanífkův parťák Belmondo a pak Jitky odchovanec se svým páníčkem Attis.
S rozlosováním prvních běhů si nedělali organizátoři moc hlavu, běželo se dle abecedy a tak nějaké ustanovení, že psi jednoho majitele by neměli běžet spolu, se zde asi neřešilo. Takže moji ušáci běželi jako první z faraonů. Start byl jak u Asalky tak u Bahči pěkný, dokonce ani moc nepřemýšleli a tak si oběhli krásně dlouhou trať bez ulívání! Asalka krásně přeskočila překážku (ty byly pro dnešek postaveny s rákosových rohoží). Bahča již tradičně krásně killoval. Další běžel Bret s Hanifem, které jsem neviděla, takže nemůžu popsat. Nakonec Fíbi s bráškou Firstem. Dneska jsem pouštěla Fíbinku já. Oba běželi krásně, což jim vyneslo po prvním kole prvenství - pes a fena.
Mezi běhy si Gebča hrála s Belmondem. Taky nás čekalo překvápko - přijela Léňa (od Ezíka a Malinky), ale sama bez ušáků. Takže parta se nám pěkně rozrostla. Dlouho jsme se se všemi neviděli, takže bylo o čem povídat. Fíbinkovic mají "bydlíka" (tak říká Monča obytňáku), takže jim děkujeme za občasný azyl. Občerstvení bylo na vedlejším cvičáku, kde problíhaly závody agility. Guláš byl vynikající a koláče ještě lepší!
Do druhého kola nastupovali jako první - Fibi a First. Opět jsem Fí pouštěla a byla šikulka. Běželi opět moc pěkně. Druhý běh také ve stejné sestavě jako v kole prvním - Bret s Hanifem, opět jsem z něho moc neviděla - letěla jsem si pro Asalku, která běžela jak jinak než s Bahčou. Tentokrát přemýšleli oba a tak svorně běželi jinam než návnada. Nevím kde ty stejné myšlenky berou! Nicméně to neodflákli zas tak moc a krásně se proběhli i v tomto kole.
Mezitím, co se dobíhalo druhé kolo, řádila Gebča s Galčou. Ségry se nezapřou a tak se celou dobu okusovaly, proháněly a když už nemohly, tak se alespoň lehce škádlily v leže! Po chvilce opět načerpaly síly a vše začalo nanovo. Probíhalo povinné focení sestřiček v postoji. Byla to docela náročná práce a taky zábavná. Holky nechtěly moc spolupracovat a nakonec byla Galla šikovnější, takže má hezké postojové fotky. Gebča zlobila a nechtěla asistovat, ale i tak to docela jde. Firstík se na to vše přišel podívat zblízka a holky hned uvítaly návštěvu dalšího parťáka na kousání. Nicméně se pak opět věnovaly jen svému lumpačení.
Po odběhání druhého kola došla řada i na trénink. Gebču jsem nepouštěla, neb byla již nakrmená granulkama a taky to není ještě tak dlouho co dobrala antibiotika a ostatní léky. Ale když tu byla ségra, tak jsme jí běhání domluvili a šla si to také zkusit. Simča nevěděla, zda jí to bude zajímat, tak jsme Gallu zkusili nalákat na upadlý kus střapečku. Faraon se v ní nezapře a tak to vůbec nevypadalo, že střapec vidí poprvé. Nechali jsme natáhnout dráhu cca 150 m dlouhou s jednou zatáčkou. Galču jsem pouštěla já a Simča čekala u doběhu. Galča vůbec nezaváha, jak se střapeček rozjel, tak hned vyrazila a nádherně běžela. V cíli se nechtěla nechat chytit, ale i to se rychle napravilo, takže ostatní mlaďoši si taky mohli zaběhat.
Na vyhlášení výsledků se čekalo docela dlouho, ale počasí nám přálo, takže jsme si to čekání krátili opět povídáním. Za faraony feny vyhrála Fíbi (Mistr ČR, CACT + 2. nej pes FCI V s cenou pro prvního, páč první byl ibizan Biši, jehož panička věnovala cenu, tak přešla na druhého v pořadí), druhá Asalka. Za psy vyhrál Hanif (Mistr ČR, res.CACT), 2. místo First, 3. Bret a 4. Bahir. Bohužel večer se blížil, sedmá hodina uhodila a tak jsme se museli rozloučit a jet domů. Opět děkujeme organizátorům za super závod.

Fotogalerie ZDE

* * * * * * * * * *

Brno 14.8.2010
Brněnský zajíc

GhebbiPředpovědi počasí nezněly na tento víkend moc příznivě, tak jsme nevěděli, zda se závod vůbec uskuteční. Naštěstí jsme běhali v sobotu a to se počasí umoudřilo a nakonec meteorologové slibovali teploty kolem 30 stupňů  Ráno byla sice zima, ale nepršelo. Takže jsme vyrazili na cestu a to dost nalehko. Po příjezdu do Medlánek jsme hledali místo konání coursingu a nebyli jsme zdaleka sami! Pak nám došlo, že máme jet asi do toho "dvora", což byl přímo areál letiště. Zaparkovali jsme a měla následovat přejímka psů, ale nebyli k dispozici organizátoři, takže se čekalo. I to bylo vyřešeno a Jana na přejímku dorazila, všichni měli zaplaceno dopředu, takže to pěkně odsýpalo. Musím říct, že nám byla pěkná zima a další oblečení jsme neměli. Pán z letiště se koukal na radar a přislíbil, že za 2 hodinky bude sluníčko a teploty dnes opravdu kolem třicítky! Následovala snídaně v restauraci a pak už se začalo běhat.
Dráha byla od parkoviště hodně daleko, takže se muselo jít na start s předstihem. Běhy pěkně odsýpaly, takže jsme pomalu šli na start. Před námi byly ještě 3 běhy basenjíků a návnada se začala trhat. Jeden běh se startoval snad u každé kladky, takže se měnil naviják. Na startu jsme byli už asi 1 - 1,5 hodiny a Gebča byla v autě. Samozřejmě radar nelhal a sluníčko začalo pěkně topit. No nic, táta dostává oba psy a má za úkol najít někoho, kdo mu pomůže na startu a já letím ten kus cesty za Gebčou. V autě už je teplo, ale zatím jen příjemné. Beru tedy Gebču s sebou k dráze. V dálce vidím, že jsme ještě neběželi, ale pesani už jsou nachystaný a s nimi Monča od Alfíka. Nakonec chudák místo Bahira vyfasovala Ghebbinu a my šli na start. Byli jsme z faraonů sami, takže "kluci" běželi spolu. Krásně zaběhli dlouhou startovní rovinku (divila jsem se, že ani jeden netaktizuje a neběží někam jinam). Bohužel po pár kladkách oba ztratili návnadu a hledali a hledali. Nevzdali to, už se vrátili i na start, ale hledali dál. Nakonec před cílem návnadu našli, už byli hodně vyčerpaní tím hledáním, takže Bahča zalehl návnadu a pustil i Asalku si zakillovat. Závod nyní odsýpá bez větších zdržení.
Následují licence a po nich v přestávce tréninky. S Gebčou jsme nachystaní u startu a opět musím do auta - nyní tam čekají Bahča s Asalkou. Takže oba beru s sebou a míříme ke startu. Jenže se zkušenými faraony ležet u startu? No něco neuskutečnitelného! Ale kupodivu to docela šlo a jen při slovech "naviják" a "go" se Bahča pěkně ozýval  Do Ghebbi se taky zamiloval jeden peruán a moc si to užíval. Ghebbi ale už šla na start, dle dohody běžela kousek dráhy - od druhé kladky, aby měla jednu zatáčku. Vůbec nezaváhala, zatáčka ji nerozhodila a v cíli hezky návnadu mordovala. Pak si ještě pohrála s vipetkou Icy od Hanky.
Následovala přestávka a oběd. Celou dobu na letišti přistávali malá letadla, lítali větroně, modýlky letadel, proháněli se zde syslové...no prostě nádhera. Spousta ruchů a nových věcí pro psy, kteří se vůbec ničeho nezalekli a nic vlastně ani neřešili!
Na druhé kolo jsme šli raději v kompletní sestavě, aby Gebča zase nebyla v autě. Tentokrát jsme nějak nespěchali, psi neměli dečky na sobě a najednou jsme zjistili, že návnada se natahuje již pro nás. Takže to byl fofr! Tentorkát běželi kluci moc hezky, ale i nyní návnadu ztratili. Ale to až u konce a hned ji zase našli. Při cestě k autu měli ještě ušáci lekci chůze na volno a moc jim to šlo, Ghebbi byla vůdčí pes smečky  Letecký provoz se rozrůstal a tak pár metrů od nás přistával vrtulník, kterého ušáci taky vůbec neřešili! Ghebbi našla jednu syslí díru, kam jí zahučela celá hlava. Den se krátil a sluníčko pomaloučku zapadalo za obzor. Vyhlášení výsledků se stihlo ale ještě za světla. Bahir i Asalé se umístili na prvním místě - pes a fena. Dostali jsme krásné dárečky a plaketky. Děkujeme sponzorům a hlavně organizátorům za celou super akci, moc se nám v Medlánkách líbilo.

Fotogalerie ZDE

* * * * * * * * * *

Bratislava 8.8.2010
Grand Prix Bratislava

Druhým letošním coursingem na Slovensku bylo GP Bratislava - na naší oblíbené dráze v Petržalce. Cesta byla opět bez potíží, dokonce ani Bahča nepotřeboval zastávku na venčení! Na místě již byla Lubka s Pínem a hlídali místečka na parkování. Po chvíli dorazili i Kuňadry s Cyrilem a Míťou. Míříme hned na přejímku, která je - jako vždy v Bratislavě - důkladná, veterinář kontroluje snad všechny kloubky psů a nechává si psy předvést v pohybu, zda nekulžou. Ale co mi bohužel chybělo byl poslech srdíčka! Tak snad příště. Procházíme tedy přejímkou a jdeme stavět základnu pro dnešní den. Altán tentokráte sloužil pouze pesanům jako stín před celodenním sluníčkem a to hrozili meteorologové, že bude pršet. Tatínek byl v sedmým nebi, páč jsme vzali vařič a on si Obrazekmohl uvařit domácí kávu a samozřejmě pohostil i ostatní. Lubka a Eva dovezly buchty a jiné mlsky, takže co víc si přát. Tentokrát zde fungoval i bufet, což jsme zde ještě nezažili, ale i tak jsme zůstali u vařiče a guláše z plechovky! Byl zde i náš oblíbený stánek Anubisu, takže Ghebbinka dostala nový chrťácký obojek, aby ladila do party a ještě jsme museli nakoupit konzervy na blížící se Pharaoh Fest Open.
Z faraonů jsme přijeli pouze my a Jana s Hanifem, takže ušáci běželi všichni tři spolu. Asalé hned po startu vyrazila vlevo a kluci běželi za návnadou, Bahča se pak přidal k Asalé, ale to už jim pod čumáky přijela i návnada, takže do cíle si to mířili krásně všichni tři. Páníci měli malé zaváhání při doběhu, takže kluci stihli vyřešit pár nejasností, dali si jeden taneček na zadních a pak byli řádně odchyceni. Vše je zdokumentováno na fotkách 
Druhý běh se prakticky opakoval, Asalé zvorala start, ale návnada jí běžela opět před čumák, Bahir se samozřejmě taky nechtěl moc namáhat a tak zkracoval co to dalo, jediný Hanif poctivě honil návnadu. V cíli byla opět bitka, ale již v menší míře. Hanif si pak ještě stihl sundat dres i košík a tak si návnadu užil ještě jednou po svém  Asalka se do toho nepletla a hezky čekala, až se kluci odchytí a pak přišla na řadu teprve ona. Takže taková klasika!
Před vyhlášením výsledků bylo ještě losování "tomboly". Losovalo se ze všech zúčastněných a výhry byly dárky od sponzorů. Na nás se štěstí neusmálo. Po sečtení výsledků se konalo vyhlášení vítězů. Bahir se umístil na 3.místě, Asalé na 2. s titulem res.CACT a 1.místo Hanif - CACT a zároveň se stal Šampionem pro krásu a výkon, jelikož se účastil i výstavy. Ještě jednou gratulujeme. Následovala speciální cena pro nej závodníka ze skupiny FCI V. Jelikož ceny věnovala firma Anubis, která se vzdala cen pro své "svěřence" (Hanif a Biši), tak přešla cena na Asalku  Děkujeme!

Fotogalerie ZDE

* * * * * * * * * * 

Kralupy nad Vltavou 13.6.2010
Mezinárodní Mistrovství ČR

ObrazekV Kralupech byla přejímka brzy ráno, takže jsme se tentokrát moc nevyspali. Ale cesta byla v pohodě. Již tradičně přijela pozdě Jitka se smečkou, neb myslela, že přejímka je o hodinu déle, to vzkázala i Barči, takže opozdilců bylo víc. Jiřka naopak myslela, že přejímka je o hodinu kratší, tak si přivstala  Na závod se sešlo 8 faraonů (3 feny a 5 psů). Jako první běželi sourozenci Adad a Asalé. Z Ády se stal tlusťoch a přebytečná kila mu byla na obtíž. Asalé zase přemýšlela, ale jen minimálně a tak předvedli krásný běh. Další v pořadí - opět sourozenci - Bahir a Bir (Bret). Bahir také přemýšlel, jenže víc než Asalé a tak se Bret pěkně proběhl a Bahir si v půlce dráhy na "zajíce" hezky počkal - proč by se honil, že? Z ostatních běhů jsem moc neviděla, ale všichni doběhli v pořádku do cíle. 
Abych nezapomněla, přijeli se podívat taky Monča s Michalem a Lenka s Malinou a také překvapení v podobě sestřičky naší Ghebbinky - Galla s páníčky (na fotce Galla vpravo, Ghebbi vlevo). Přijel se podívat také odchov od Jitky Attis An Wai - Wad s páníky. Takže to bylo jedno velké faraoní setkání. Počasí bylo ideální a tak jsme celý den opět klábosili a klábosili 
Do druhého kola nastupoval Bret s Asalé, Fariv s Hanifem, Esme s Titou a Adad s Bahirem. Tentokrát se to všem podařilo a nikdo nepřemýšlel víc než je zdrávo, takže to byly hezké běhy. V rámci socializace jsme vzali Ghebbinku k řece, kde si šla hezky "dobrovolně povinně" namočit aspoň tlapičky. Nakonec se jí to docela líbilo a když přišli vlkodavové tak se jí to líbilo ještě víc. Asalka s Bahirem se také samozřejmě namočili, aby před Ghebbi netropili scény, tak to bylo dokonce i dobrovolné!
Na vyhlášení výsledků byli všichni již řádně unaveni, sluníčko začalo přitápět, takže jsme se jen tak povalovali po trávě. Výsledky faraonů - feny: 1.Esme CACT, 2.Asalé res.CACT, 3.Tita a psi: 1. Bret CACT, 2.Fariv res.CACT, 3.Hanif, 4. Adad, 5.Bahir. Všem gratulujeme a Barunku prosíme, aby si již vyřídila šampionát, jinak nám všem budou reserváky na ... 
Organizátorům děkujeme za krásný závod, skvěle postavenou dráhu a největší plus je za změnu místa startu! Opravdu to všem jen a jen prospělo, navíc "dole" byl krásný stín od stromů a blízko k vodě, co víc si přát? Děkujeme všem za krásný den!

Fotogalerie ZDE

* * * * * * * * * * 

Rybníky 5.6.2010
Grand Prix Anubis

ObrazekDalší nové místo na coursing - Rybníky u Dobříše. Tentokrát to máme docela daleko, takže vyjíždíme brzy ráno. Gebince se vstávat moc nechce, ale nic jiného jí nezbývá a tak ve spánku pokračuje i v autě. Po cestě zdálky vidíme "sraz horkovzdušných balónů", takže fotíme a zároveň venčíme. Okolní krajina je nádherná a mezi kopci se objevuje mlha, takže vše je ještě kouzelnější. 
V Rybníkách se Ghebbi opět socializuje, mezi prvními vítá italáčky - jsou nyní stejně velcí, akorát Ghebbi je o dost mohutnější  Na přejímce zjišťujeme, že místo 4 faraonů jsme jen 3, no a následně se po telefonu dovídám, že jsme dnes sami  No nic, naši "kluci" si dají společný běh. Dráha je na mírně zvlněném terénu, docela hezky postavená. Bahir dělá v prvním běhu kotrmelec, který vypadal hrůzostrašně, chvíli se potácel kolem, ale jak uviděl střapec, tak hned vyrazil a pokračoval v běhu. Asalka běžela hezky a oba měli po prvním kole stejný počet bodů. Bahir byl v cíli důkladně zkontrolován, ale krom pár odřenin neměl žádné zranění, takže nic mu nebránilo nastoupit do druhého kola.
V přestávce si dáváme občerstvení a dokonce je i výběr z asi 6 druhů domácích dortů! Byly vynikající! Ghebbi navykáme na výstavní klec, ale moc se jí to nelíbí. Mezitím začínají najíždět nechrti, kteří mají přejímku odpoledne. Vše se ale protahuje a na druhé kolo čekáme dlouho. Asalka v něm více přemýšlela a tak musela hodně dohánět, ale i to se jí podařilo a oba tak předveli opět hezký běh. Na vyhlášení výsledků je čekání nekonečné, ale nakonec i to se koná. Bahča i Asalka obsadili první místa - pes a fena, dostáváme krásné poháry a jede se domů. Celý den nás provázelo krásné počasí a tak po minulém týdnu to bylo potěšující.

Fotogalerie ZDE 

* * * * * * * * * *

Kozlov 30.5.2010
Krása a výkon

ObrazekTento coursing byl v ohrožení z důvodu dlouhotrvajících dešťů. Původní místo v Janově bylo podmáčené, takže organizátoři rychle našli náhradní dráhu - Kozlov. Zázemí bylo suprové - Chata Maxe Švabinského s restaurací a rozhledna o pár metrů dále. Dráha byla v mírně kopcovitém terénu, jedinou nevýhodou byla vysokánská tráva. Bohužel počasí zlobilo dál a tak se běhalo i v silném dešti. Vše šlo pomalu, ale nálada byla veselá a atmosféra závodu úžasná.
My jsme vyrazili na akci poprvé i s Ghebbinkou, která zde měla projít socializací. Kvůli dešti tomu tak moc nebylo, ale i to se nakonec zadařilo! Z faraonů běželi Bahir, Asalé a Hanif, takže trojkový běh. Většina běhů před námi měla problémy s vysokou trávou. Faraoni jsou ale zdatní lovci, takže jim to nepůsobilo žádný problém a tak předvedli nádherný běh bez bloudění a "zajíc" byl v cíli řádně "zadáven"!
Bohužel neustále pršelo a tak byl závod vyhlášen jako jednokolový. Když vysvitlo sluníčko, tak jsme si stihli vylézt na rozhlednu, kde jsme sledovali poslední běhy - vipety. Byla to krásná podívaná - tam ze zhora! Udělali jsme pár fotek okolí a šupaj dolů za ušákama. Konečně svítilo sluníčko, takže i Ghebbinka si užila průzkumu okolí a hlavně seznamování s ostatními pejsanamai, lidmi, střapečkem...vše si pěkně užila.
Na vyhlášení výsledků svítilo krásně sluníčko. Asalka jako jediná fenka byla první, mezi psy vyhrál Hanif a Bahir byl druhý. Dostali jsme krásné kokardy a hurá domů. 
Naivně jsem si myslela, že Ghebbi bude utahaná a tak celou noc prospí! Realita byla ovšem jiná a Ghebbi byla vyspalá z auta, takže v noci si chtěla hrát a tak pěkně zlobila 

Fotogalerie ZDE (u zapůjčených foto jsou autoři pod fotkama - děkujeme)

* * * * * * * * * *

Přívrat 9.5.2010
Zlatý střapec

Původně jsme měli jet plně obsazené auto, poté začali učastníci odpadat - nejprve táta, který doma ležel marod, poté Oscar s Framem kvůli nemoci Frama a nakonec Eva s vipety, páč Mirek se uvolnil a mohl také jet. Takže jsem zůstala sama s ušákama  Cesta byla bez potíží a za hodinku jsem byla na místě. Přívrat patří mezi naše nejbližší coursingy, takže to byla ráno pohodička.
Bohužel odpadli z akce i faraoni - Fibi kvůli hárání, Fram licence (jak bylo zmíněno kvůli nemoci), Eva s Alim - také licence no a Pavla se Sakinou - holky měli jiné povinosti. Takže jsme zůstali jen s Jitkou, ale i tak to stačí na pěkně obsazenou sestavu 5-ti ušáků. Pořadatelé postavili krásnou náročnou dráhu, bohužel větší úsek byl skryt pohledu diváků za kopcem.
Za faraony běželi v prvním běhu Bahir s Ádou, oboum se běh povedl. V cíli byli připraveni odchytávači, neb nás strašili, že start a cíl jsou daleko od sebe. Odchytávači sledovali, jak se návnada zastavuje a byli naprosto v klidu, až po našem pobídnutí zrychlili tempo, neb se kluci začali u návnady šťouchat. No a než odchytávači dorazili, tak to měli kluci vyříkané a ujasněné pozice, takže zůstali stát a koukali, jak si pro ně ty "cizí" lidi jdou. Ještě že v tomto případě šlo o tyhle dva ušáky, kteří se mají docela i rádi. V dalším běhu si zařádily holky - Daphné, Asalé a Tita. Dlouho jsme čekaly na startu, řešila se baterka navijáku, ale nakonec jsme startovaly. Když jsme dobíhaly do cíle, tak jsme slyšely, že se netočí kladky a návnada nejede. Baterka u navijáku došla v místě, kde pejsani nejsou vidět. Takže jsme se vydaly pro ně. Holky si stály u střapce a čekaly na nás. Asalé mi pak šla naproti, aby mi ukázala, kam to máme jít. Výměna baterky a naviják opět jede. Díky tomuto "šprajcu" návnady jsme viděli i skrytou část dráhy a musím říct, že se bylo opravdu na co koukat. Dráha byla jedna z nejlepších co jsme zažili. Ale to už jsme chvátaly do cíle, kam se ušandy blížily. Následovalo čekání na druhý běh.
Sluníčko celý den pěkně hřálo, občas se schovalo a celý den vanul mírný větřík. Ideální počasí na coursing. Bohužel jsem si neuvědomila, že beru antibiotika, na kterých bylo výslovně zakázáno vycházení na sluníčko (to jsem ale zjistila až večer doma), takže jsem začala rychle měnit barvu na červenou, hlavně na nose a tvářích a odnesly to také ruce. Všechno začalo pěkně pálit. No nic, rychle namazat krémem a to bude dobrý.
Druhý běh začíná, jako první běží Tita s Daphné. Opět krásný běh. Následuje trojice - Bahir, Tita a Asalé. I tohle se povedlo a lidičky naši ušáci to nezvorali! Takže pomalu sklízíme věci a zanedlouho se vyhlašují výsledky. Psi: 1.Adad, 2.Bahir; feny: 1.Tita, 2.Asalé, 3.Daphne. Tita se umístila i na krásném celkovém 3.místě ve fenách. Ještě musím zmínit "úspěch" kámoše Cyrílka, který si po prvním kole odnesl diskvalifikaci  Je to již starý nerudný dědek, který si počkal, až ho páníci neuvidí a tam si to vyříkal se svým parťákem!
Všem gratulujeme a organizátorům děkujeme za super coursingovou akci! Moje "opálení" začalo být docela nesnesitelné a začala na mě pěkně lézt únava (antibiotka s kombinací se sluníčkem se začali projevovat). Takže honem do auta a rychle domů.

Fotogalerie bude doplněna.

 * * * * * * * * * *

Žilina (SK) 1.5.2010
Mistrovství Slovenska

Vstáváme ve 3 hod. ráno, rychle snídáme, házíme poslední věci do auta. Psům se nechce na venčení, protože venku je slejvák, ale nic jiného jim nezbývá. Po půl 4 vyrážíme na cestu směr Žilina. Cesta ubíhá docela rychle, při průjezdu Moravou začíná svítat, ale stále lije. Před hranicemi stavíme u pumpy, dokonce přestalo pršet, venčíme pejsany, tankujeme a hurá dál na cesty. Po pár metrech zjišťujeme, že jsme nekoupili dálniční známku, takže doufáme, že bude ještě nějaká pumpa. Naštěstí byla, tak honem známku a jedeme. Přejížídíme hranice, kde je hned cedule oznamující zpoplatněnou silnici.
Okolní příroda je stále krásnější a všude kolem nás se rýsují hory, občas s nádechem ranní mlhy. Opravdová nádhera. Trenčín nás vítá svým krásným hradem. Po cestě potkáváme ještě asi dvě zříceniny, které se tyčí nad obzorem. Mezitím volá Jitka - průser, nestíhám! Co teď? Pokusíme se domluvit na přejímce, zda má cenu pokračovat a dorazit o dvě hodiny později. Přijíždíme do Žiliny a navigace váhá - nemá zde novou dálnici. Ale značení je přehledné, takže za chvíli nacházíme ten správný směr - Rosina. Zde je již značen příjezd na coursing. Chvátáme na přejímku zjistit situaci s Jitkou. Přejímka ale ještě nezačala a tak hledáme kompetentní osobu, která bude vědět víc. Nakonec se zadaří a je domluveno, že nevadí, kdyžtak se faraoni přehodí na konec startovní listiny. Super, budeme komplet. Na místě byla již Pavla a Adéla se Sakinou. Počasí se také umoudřilo a dokonce svítilo sluníčko. Super.
Dráhy jsou postavené dvě na rozlehlé kopcovité louce, prostě úžasný terén na coursing. Délka tratí odpovídá mistrovskému závodu, takže už se moc těšíme na běhy svých ušáků. První kolo začíná, Jitka stále nikde, ale zatím je času dost. Hurá, Jitka je na místě. Všichni dostanou nějaký kousek té její smečky a probíhá venčení, neb nebylo čas na pauzu během jízdy. Mám Ádu a s ním pocit, že nečůral asi tak týden! Takže razíme na přejímku, hledáme organizátory, pak veterináře, pak někoho, kdo si vezme licence a pak taky komu zaplatit. Vše se zadařilo, jen ne placení, že to později. Také přijíždí Peter s Vladem a svou částí smečky. Vlado po chvilce odjíždí.
První kolo našich ušáků se blíží, běží Bahir s Titou, oba více zajímá křoví na levé straně dráhy, ale tam zajíc není, takže běží zpět k návnadě a oba dobíhají do cíle, rozhodčí moc nadšeni nejsou, ale běh byl hezký. Další Saki s Ádou, oba dobrý a poslední Asalé s Daphne. Asalé kopíruje svého "bráchu" Bahču a míří do křovin, Dafinka běží dál, Asalé zjišťuje, že na louce jsou myšky a dává jim přednost. Nakonec ale hledá střapeček a v cíli ho nachází. Tuším, že z tohoto výkonu bude nedoběh. Máme pauzu mezi běhy a tak probíráme vše možné i nemožné a hlavě stálé nekonečné téma - faraony.
Jíťa venčí a zároveň přichází s rozpisem na druhá kola. Kupodivu postupuje i Asalé, což jsem tentokrát opravdu nečekala. Při čekání na start si nás vyhlídne ještě místní televize a tak se Bahča pokochal - všichni ho znají, jak má rád focení a točení, občas kvůli tomu přestane i běžet a jde se pokochat. Prostě vše pro svoji "mediální kariéru"  Ale to již jdeme na start. Běžíme na druhé dráze. První Asalé se Sakinou. Asalé mi málem vyrazila zuby, když nečekaně vyrazila vlevo - na druhou dráhu, kde se běželo první kolo. Tam ale střapeček neviděla a tak skákala jak antilopa a návnadu před cílem uviděla a tak také do cíle došla. Tentokráte ale jen po třech tlapkách, takže ji rychle prohlížíme, ale nic nenacházíme. Odchází s Pavlou, kulhá, ale zdá se to lepší. Další běh Áda s Titou. Pouštím Titu, která běží také do křovin, tam bloudí, ale vybíhá a následuje střapeček. Oba dobíhají do cíle. Poslední běh Bahir s Daphne. Daphne také běží do křoví a Bahir předvádí po dlouhé době super druhý běh. Daphne se také rychle zorientuje a v cíli proběhne klasická bitka o kořist. Vše bez zranění. S Asalé jdu pro jistotu k veterináři, sice už nekulhá, ale chůze není zcela typická. Po důkladné prohlídce se zjistilo, že jí vyskočilo jablko z kolene, ale následně se vrátilo zpět na místo, takže je vše v pořádku. Trochu to hlídáme, ale je to vše OK. Peter se loučí a odjíždí.
Následuje nekonečné čekání na návnadu. Při druhých bězích dorazili již nechrti a poté začali i běhat. Zjistili jsme, že vyhlášení výsledků bude až po jejich doběhání. Počasí je celý den super, všichni jsou jen v tričkách a užívají si teplo. Blíží se večer, nechrti stále běhají. Nad Rosinu se přihnaly mraky a byl z toho pěkný dlouhý slejvák. Všichni jsou mokří a nechrti stále běhají. Již víme výsledky dle vyvěšeného rozpisu. Pavla to vzdává, vyzvedává si licenci a také odjíždí. My s Jitkou zůstáváme. Přestalo pršet. Blíží se osmá hodina večerní a konečně je vyhlášení výsledků. Všechna plemena se vyhlašují jako mix. Bahir se stává Mistrem Slovenska s titulem CACT, 2. Daphne (res.CACT), 3. Adad, 4. Tita, 5. Saki (Aretha) a 6. Asalé, která dnes opravdu perlila! Komplet výsledky chrtů a nechrtů. Všichni dostávají dárky od sponzorů, Bahča medaili a mistrovskou dečku, ve které se musí ještě řádně nafotit. Jitka ještě musí zaplatit startovné, ale nikdo nechce peníze. Pak se ovšem najde ta pravá osoba. 
Rychle sedáme do aut a míříme domů. Čeká nás dlouhá cesta. Z okolní přírody nevidíme již nic, jen krásně osvětlený Trenčínský hrad. Přejíždíme hranice, venčíme, večeříme a opět jedeme. Jsme ale hodně unavení, takže zastavujeme po cestě a dáváme si pauzu na spaní. Po půl hodině nás budí Asalé, která proštěkávala kolemjdoucí. Takže vstáváme a jedeme dál, cesta je nekonečná, ale kolem půlnoci jsme "již" v Brně a to už se domů zvládne. Poslední hodinka vůbec neutíká, navíc opět prší, přes silnici běhají zajíci a kočky, tentorkáte ne pod naše kola. Hurá, jsme doma. Rychle vybalíme mokrý altán a bundy a upadáme utahaní do postele. Ráno povinnosti a v 7 jsme již na nohou a hurá pracovat na bráškovým baráčku!

Fotogalerie ZDE (autor foto: Ingrid Jenesová)

Obrazek

* * * * * * * * * *

Radslavice 4.4.2010
Hanácký pohár

Opět ráno brzské vstávání a o půl 6 vyrážíme směr Radslavice. Cesta ubíhala rychle. Za Brnem zvoní telefon - Monča s otázkou kde že to jsou ty Radslavice. Jejich GPS ty správné nemůže najít, takže hlásíme, kterým směrem se držet, později upřesníme info, jak projet Přerovem. Za chvíli další telefon - Bára - jsme na místě ale nemůžeme najít areál. Areál přeci musí najít. Bylo nám to vše ale divné, neb holky nejsou na místě skoro nikdy mezi prvními! Za chvíli sms, jsme v jiných Radslavicích, nestíháme, máme 60 km před sebou! No záhada vyřešena, holky mezi prvními nejsou  Mezitím navádíme Monču, kudy projet Přerovem a dojíždíme na místo, kde stavíme základnu pro faraony. Blížící konec přejímky a Monča, MIchal a Fibi jsou na místě a druhá posádka Bára s Jitkou už se taky blíží. Všichni tedy řádně prochází veterinární kontrolou a přejímkou. Bára jede s Esme a Ellou, která je u ní na hlídání a na závod bude jen koukat. Jitka má do závodu Ádu a Titu, mimo závod mimčo Aiwu a sicilandu Nynu - čili citrona! A nesmím zapomenout na Janu s Hanifem a ibizanem Bišim.
Závod byl rozdělen na dopolene - chrti a odpoledne - nechrti. Organizátoři postavili dvě krásné tratě, takže jsme se moc těšili. Bohužel první běhy ukázaly, že technika bude zlobit a průběh nebude zase až tak rychlý jak se předpokládalo. První kolo jsme běželi na modré dráze, Bahča běžel s Hanifem a oba předvedli hezký běh a taky společný zákus - i zákus vzájemný  Další běželi sourozenci Adad a Asalé a jako poslední trojice Esme, Fibi a Tita, ke kterým se přidal i Barzoj (ten utekl páníkům) a tak jsme trnuli co bude v cíli. Naštěstí Barzoj nejevil o ležící návnadu zájem Esinka se ho mírně vylekala a pozlobila při odchytu, kdy zavítala na sousední dráhu. Poté byla spousta času na odpočinek a klábosení. Technika celou dobu zlobila, ale počasí bylo super, až na dost silný vítr, ale před tím jsme se schovali v altánu - naší základně.
Pomalu začínali najíždět nechrti a pomaloučku se rozjíždělo druhé kolo, kde opět technika zlobila. Z faraonů jako první běželi opět sourozenci Adad a Asalé, po pár kladkách se utrhla návnada a tak jsme si s Jitkou daly pěkný sprint k ušákům. Starovalo se z místa a po další rovince se návnada opět trhla a tak jsme souhlasili s návrhem opakování běhu, ovšem po malé pauze. Takže běží ostatní - Tita s Hanifem a Bahir, Esme a Fibi. Vše se rozjíždí a začíná to odsýpat. Ani jsme se nenadáli a sourozenci šli opět na start. Nyní bez potíží, ovšem se znalostí tratě z přechozího nepovedeného běhu klesají i body, prostě to jsou "vyčůránci"! Nicméně běhy jsou všechny za námi, nikdo nezakufroval (ani Bahča!!!), tak máme radost. 
Brzy přešli organizátoři k vyhlašování výsledků po jednotlivých plemenech. Faraoni feny - 1. Fibi, 2. Tita, 3. Asalé, 4. Esme, psi - 1. Hanif, 2. Adad, 3. Bahir. První 3 dostávaji medaile a pomalu se chystáme domů. Musíme sbalit základnu, všichni nám pomáhali a tak to šlo velice rychle. Ještě čekáme s Fíbinkou, zda nebude bodovat i v celkovém umístění, ale bohužel bodíky nestačily. Jediný ibizan Biši boduje a umisťuje se na krásném 2. místě v chrtech psech. Gratulujeme.
Loučíme se a jedeme domů. Cesta byla opět v pohodě, takže unavení, ale spokojení přijíždíme domů. Děkujeme za krásně postavené dráhy a snahu organizátorů vše ustát.

Nyna, Fibi, Asalé, Bahir, Adad, Tita, Aiwa, Esme, Ella, Hanif, Biši 

* * * * * * * * * *

Kralupy nad Vltavou 27.3.2010
Jarní Kralupy

Již tradičně začala coursingová sezona 2010 prvním bodovacím závodem, který byl rozdělen na chrty - sobota a ostatní plemena - neděle. Předpověd počasí nehlásila nic moc dobrého, především mělo pršet.
Na cestu jsme se vydali ráno po páté hodině. Cesta probíhala bez problémů, chvilkama pršelo, ale po příjezdu do Kralup se počasí umoudřilo a pršet přestalo. Na přejímce jsme potkali ostatní faraony, takže proběhla pořádná "vítačka". S některými jsme se viděli v Kuněticích před pár týdny, s jinými to bylo první setkání po dlouhé zimě, takže bylo o čem povídat.
Do závodu nastoupilo 8 faraonů (5 psů a 3 feny). První kolo se běželo abecedně a jako první si zaběhli sourozenci Adad a Asalé. Áda si to hned po startu srovnal v hlavě a vzal to středem dráhy tam a zpět - nač se namáhat! Asalé předvedla hezký běh. Druzí šli na řadu opět sourozenci - Bahir a Bret (Bir). Kluci začali hezky, ale na druhém konci dráhy se zasekla návnada. Všem zatrnulo, páč u návnady byl "bitkař" Bahča, který "svoji" návnadu nedá. Naštěstí se Bret o návnadu nezajímal, tak Jiřka a táta ke klukům doběhli. Startovalo se tedy z místa přerušení běhu. Kluci krásně doběhli do cíle, kde nám opět zatrnulo, páč páníci byli tentokrát na tom druhém konci dráhy, já jsem držela Asalku s Ádou, takže chytání nepřicházelo v úvahu. Naštěstí je faraonářů povícero a tak kluky v cíli odchytli. Pokračovali Hanif s Farivem, jejichž běh jsem moc neviděla, takže nemůžu popsat a poslední také ne - Fibi s Titou. 
Vše ubíhalo docela rychle, technika fungovala také dobře a i to počasí nám přálo a chvilkama dokonce vysvitlo sluníčko. Dali jsme si oběd, já v podobě guláše, který byl vynikající, ostatní dle libosti. Občerstvení bylo vynikající! Při našich prvních bězích také přijela Lenka s faraoní slečnou Malinou a Milena se sicilačkou Naomi. Takže se "rezatá" smečka ještě zvětšila, páč mimo závodících faraonů s sebou měla Jitka faraoní miminko Aiwu a sicilandu Nynu. Lenka jako vždy nepřijela s prázdou a přivezla koláčky a kafe! Léňo děkujeme!!! 
Následovalo druhé kolo, kde běželi Hanif s Farivem, kterým se také trhla návnada a kluci chvilku bitkařili, ale nic vážného to nebylo a hlavně to bylo na startovní rovince. Takže si start zopákli a vše bylo OK. Bret běžel s Fibi, Tita s Asalé a Bahir s Ádou. Všichni běhali hezky, až na Bahču, který taktizoval až moc a návnadu ztratil. Ke konci ji ale našel a tak i on doběhl "úspěšně" do cíle. Druhé kolo také rychle odsýpalo, takže brzy nás čekalo vyhlášení výsledků. 
Pořadí faraonů: psi 1.místo Hanif, 2.Bir, 3.Fariv, 4.Adad a 5.Bahir. Feny 1.místo Asalé, 2.Tita a 3.Fibi. Všem blahopřejeme!
Ještě musím zmínit úspěchy našich vipetích kámošů - Cyrílek se umístil na 4.místě a Age splnil 2 společné běhy na licenci, které mu chyběly pro získání licence. Taktéž ještě jednou gratulujeme a vítáme ho mezi dospělé závodníky.
Celý den byl super, děkujeme přátelům za skvělý den a organizátorům za krásný závod.

Videa z 1.kola (autor Eva Kunešová)
Adad a Asalé -
ZDE
Bahir a Bret -
ZDE
Hanif a Fariv -
ZDE
Fibi a Tita - ZDE

Bret, Asalé, Bahir, Tita, Adad, Aiwa, Nyna, Fibi, Fariv, Hanif, Biši

* * * * * * * * * *

 

 

* * * * * * * * * *

 

Náhledy fotografií ze složky www.pharaoh.rajce.net