Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlety 2008

* * * * * * * * * *

Okolí Žďáru nad Sázavou
14.10.2008

ObrazekJeden z posledních letošních výletů (nebo i letos poslední výlet?) se konal v okolí Žďáru nad Sázavou. Začali jsme na Vodojemu, doma u Cyrila a Míti, kde proběhlo občerstvení a pak se šlo na výlet. Počasí nám docela přálo. Kolem přehrady jsme se vydali směrem na Plíčka a Vysoké. Cestou jsme fotili a fotili, neb všude panoval krásný barevný podzim. Listí hrálo všemi barvami a byla to úžasná podívaná na přírodu. Všichni pejsani si výlet taky užívali. Ve Vysokém jsme se trošku zamotali v místním kravíně, přes který vedla cesta. Po chvilce začala vykukovat věžička kostela na Zelené hoře. Není to dlouho, co zde vykáceli les, takže je památka UNESCO krásně vidět již z dálky. Opět byl krásný podzimní výhled - tentokrát na Žďárský zámek. Sešli jsme dolů ke konventskému rybníku, kde pluly Labutě, které krásně pózovali před fotoaparáty! Následoval odpočinek v restauraci, kde jsme si dali vynikající pivečka a také oběd. Pokračovali jsme kolem Bránského rybníku, přes Starý dvůr až k soše Mamlasa. Zde jsme zvažovali ještě oblíbenou cestu na Vápenici, ale na obloze se začali tvořit nepěkné mraky, tak jsme šli zpět do Žďáru. Výlet jsme zakončili v kavárničce - Kuňadry na kafíčku, já na horké čokoládě. Poté už zbývalo dojít jen k autu, kde pro nás přijeli rodiče. Asi půl hodiny po příjezdu domů začalo pršet, takže naše načasování bylo dokonalé!

Fotogalerie bude následovat na www.pharaoh.rajce.net

* * * * * * * * * *

Zámek Vranov n.D., Vranovská přehrada, hrad Bítov
6.9.2008

ObrazekTentokrát se jednalo o rodinný výlet spojený s návštěvou babičky, která bydlí v malé vesničce nedaleko hranic s Rakouskem blízko Znojma. Naše první zastávka byla na zámku Vranov nad Dyjí. Táta zůstal se psama v autě, neb na zámek jsme šly s mamčou jen na nádvoří - udělat pár fotek, protože v minulosti jsem vždy zapomněla foťák doma. Prohlídku interiéru jsme také zvládli již minule a mě osobně interiéry zámků moc neoslovily. Po focení jsme koukli na původní opevnění nad zámkem. Ale to už byl čas na Vranovskou přehradu. Počasí bylo super, tak jsem vzala Asalku do vody. Bohužel jsem neměla plavky, tak to bylo jen nad kolena. Asalce se to moc líbilo a tak ji určitě vezmu někdy plavat. Bahča tu procházku vodou taky přetrpěl, ale musela jsem ho do vody donést v náručí. Kolem přehrady zrovna probíhal triatlon, takže zde bylo plno vyčerpaných sportovců. Slunko jim pěkně ztížilo běhání. Ještě jsme zašli na oběd a pak hurá na Bítov. To jsme šly také jen s mámou a tentokrát i s prohlídkou hradu. Na pokladně jsme zjistily, že máme hodinu čas do začátku prohlídky, tak na nádvoří dorazil táta s Bahčou a Asalkou. Těm se tam moc líbilo a na konec usnuli pod stromem na trávníku. Prohlídka byla dlouhá cca 1 hodinu. Interiér byl moc krásný. Já jsem si poctivě koupila "vstupenku" na focení a při vstupu do hradu, jsem zjistila, že mi dochází baterky a náhradní jsou - kde jinde než - v autě. Tak jsem šetřila na místní sbírku vycpaných psů, které patřili hradnímu pánovi. Na Bítově se nám moc líbilo a určitě si prohlídku ještě v budoucnu zopákneme. Navečer jsme dojeli za babičkou. Popovídali jsme si hezky a to už se stmívalo a nás čekala ještě návštěva tetičky v Mor. Budějovicích, která proběhla jen v rychlosti před domem a kolem 9. hodiny jsme dorazili za tmy domů.

Fotogalerie na www.pharaoh.rajce.net

* * * * * * * * * *

Žďár n.S. - Nové Město n.Mor a zpět 3.9.2008

ObrazekPřes letní prázdniny jsme měli "výletní pauzu" s kamarády vipety, tak už byl čas na společný výlet. Cesta začínala na nádraží ve Žďáre. Vláčkem jsme jeli do Nového Města na Moravě, cesta trvala cca 20 min. U nemocnice jsme vystoupili a pokračovali přes SKI areál (zde se konají závody světového poháru v běžeckém lyžování) na SKI hotel, kde jsme si dali pivní osvěžení a oběd. Poté nás čekal výšlap na Harusův kopec (pod kopcem nás "vyděsila" cedule Terénní test zdatnosti), na kterém vyčnívá do okolí TV vysílač. Cestou z vysílače jsme šli krásnou přírodou přes Jiříkovice, Lhotku a Plíčky do Žďáru. Příroda už začíná mít podzimní barvy a překrásné jsou stromy plné červených jeřabin. Počasí nám přálo, takže výlet byl velice vyvedený. Povídání z tohoto výletu zaknočím hláškou, se kterou jsme se setkali u projíždějících cyklistů ve Lhotce "Ty vole samej chrt"!

Fotogalerie na www.pharaoh.rajce.net

* * * * * * * * * *

Naučná stezka Velké Dářko 3.7.2008

ObrazekJiž delší dobu se chystáme na trasu kolem největšího rybníku na Českomoravské vrchovině - Velké Dářko. Nachází se zde Naučná stezka Velké Dářko, která má 15 zastávek a délku celkem cca 12 km. Výlet jsme začali na parkovišti u Dářka, kde jsme začali občerstvením na cestu (já jako dnešní řidič - nealkoholickou). Složení naší výpravy bylo již tradiční faraono-vipetí smečka + páníčci. Pokračovali jsme po hrázi rybníku, následně vedla cesta lesem plným borůvčím, na kterém právě začínají dozrávat borůvky! Při první zastávce na odskočení se Evě podařilo "zabloudit" a hledali jsme jí skoro hodinu (telefon měla kde jinde než doma)! Už jsme o ní měli veliký strach. Nakonec se objevila z úplně jiné strany, protože se nevrátila na původní trasu, ale na odbočující cestu, kde jsme opravdu jít neměli. Takže si ještě našla pár km a my také, tím hledáním po lese. Pokračovali jsme přes rozcestí Padrtiny do Radostína, kde jsme si dali oběd a občerstvení. Kluci si opočinuli a následovala druhá polovina výletu. Kolem nás se nacházejí rašeliniště, takže je zakázáno chodit mimo stezku, hrozí zde nebezpečí zapadnutí. Cesty byly opět lemovány borůvčím. A to už jsme byli opět u rybníka Velké Dářko. Jeho písčité pláže lemovali "plavci", kteří se váleli na písku. Vrátili jsme se přes kemp k naší začáteční "občerstvovací stanici", kde bylo poslední osvěžení a hurá domů. Sotva jsme vyjeli na silnici, začalo pršet a následovali bouřky a prudké lijáky až do následujícího rána.

Fotogalerie na www.pharaoh.rajce.net 

* * * * * * * * * *

Pilská nádrž - Polnička a zpět 24.6.2008

ObrazekDnešní výlet měl být původně úplně jiný, ale z důvodu nejasného počasí jsme raději zvolili kratší výlet s možností rychlejšího "úniku" v případě deště. Takže další letošní odpolední výlet měl stejný začátek jako ten minulý - na Piláku. Kousek trasy jsme šli také po stejné turistické trase, ale po cca 1,5 km jsme odbočili na jiný okruh. Šli jsme opět ve složení faraoni+vipeti a já, Eva a tentokrát i Mirek (páníčci Cyrílka a Míti). Cesta vedla krásnou přírodou kolem Pilské nádrže a celkem byla dlouhá cca 6 km. Výlet kazili jen cyklisti, kteří jsou docela bezohlední a to by vůbec na těchto trasách neměli být - z důvodu zákazu vjezdu! Krásný průchod byl obcí Hynkovec, kde je jen pár domečků. Z Polničky jsme se vraceli na Pilák po stezce pro chodce a cyklisty přímo po okraji Piláku, který lemovali trpěliví rybáři. Výlet jsme zakončili stejně jako minule - klobáskou!

* * * * * * * * * * 

Pilská nádrž - Vápenice a zpět 19.6.2008

ObrazekOpět se naše turistická smečka (faraono-vipetí) rozhodla uspořádat odpolední minivýlet. Vybraná byla tentokrát cca 7 km dlouhá cesta v okolí Žďáru nad Sázavou. Vyzvedeli jsme kluky - Cyrila a Míťu s Evou a dojeli na Pilskou nádrž, kde jsme přes hráz pokaračovali směrem na Vápenici. Cestou jsme zastavili u studánky, kde vytíká pitná voda, takže se psi (resp. jen Bahča) a my osvěžili. U studánky byly zrovna cyklistky s malou holčičkou, které se velice líbili pejsi, tak ještě proběhlo focení. Pak jsme pokračovali cestou mezi vrchy Salvator a Adamův kopec. Za nedlouho už jsme byli "v cíli" u jezera Vápenice. Vodní hladina jezera je ale už ve velmi špatném stavu a ráj zde našli spíše vodní rostliny a řasy. Ale to už jsme se vraceli zpět přes Starý dvůr, kde nás "přepadli" volně se procházející kozy a koně, ale ty už byli v ohradě. Odtud byl krásný výlet na dominantu Žďáru - Zelenou horu - památku UNESCO (viz foto) a zámek. Minivýlet jsme zakončili na Piláku u klobásky. Na závěr jsme ještě vyfotili Cyrílka a Asalku na louce v postoji v nových obojcích. Kluky s Evou jsme vyložili u nich doma a jeli jsme domů! Výlet byl vydařený, počasí bylo skvělé a všichni jsme si to užili.

Fotogalerie na www.pharaoh.rajce.net 

* * * * * * * * * * 

Výlet na Stvořidla 8.5.2008

ObrazekOpět jsme se sešli v plné sestavě - já s Bahčou a Asalkou, Eva a Mirek s Cyrílkem a Míťou, Vlaďka a Eva. Tentokrát začal náš výlet  na vlakovém nádraží ve Žďáře nad Sáz., vlakem jsme pokračovali do Světlé nad Sáz. a autobusem do Ledče nad Sáz. kde byl začátek naší trasy.  První zastávku jsme měli ve Sluneční zátoce, kde je pomník Jaroslava Foglara. Poté jsme již obdivovali řeku Sázavu, kolem oblasti Stvořidel. Je to opravdu krásné místo, kde jsou obrovské balvany postaveny do cesty řece, která z nich vytváří krásné kreace. Po cestě jsme zastavili přímo v kempu Stvořidel na občerstvení a po krásném odpočinku následoval nejhezčí úsek řeky. Výlet jsme zakončili ve Smrčné, kde nás vyzvedl autobus do Světlé n. Sáz. a pak už hurá vlakem domů.

Fotogalerie na www.pharaoh.rajce.net

* * * * * * * * * * 

Výlet na "Konec světa" 24.2.2008

ObrazekBylo krásné "letní" počasí, tak jsme vyrazili s našimi kámoši Cyrílkem a Míťou na parádní výlet. Počasí bylo opravdu super, takže se již v únoru dalo sedět na zahrádce u orošeného piva 

Cestu jsme naplánovali na část nedalekého Hamerského okruhu, kde přibyla nová socha - Hamroň (viz foto). Pokračovali jsme přes místní penzion, kde došla řada na další osvěžení. Dále kolem sochy Mamuta, k Rozštípené skále až na "Konec světa", kde se nachází hranice mezi Čechami a Moravou, které "hlídá" figurína střážníka ve starorakouské strážní budce. Výlet byl opravdu nádherný a nezbylo nám nic jiného, než rozloučení s krásným počasím (jak jinak než s půllitrem v ruce) a hurá domů!

Více fotek na www.pharaoh.rajce.net

 

 

Náhledy fotografií ze složky Výlety 2008